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Dear Ms. Hierholzer:

I am writing in response to your memorandum of November 7, 2007, in which you
described a situation involving an adult ward of the Baltimore City Department of Social
Services (“BCDSS”) that prompted concern about the effect of a hospital-based physician’s
Emergency Medical Services/Do Not Resuscitate (“EMS/DNR”) order, issued on the
grounds of medical ineffectiveness, after a patient’s transfer to a nursing home.

For the reasons stated below, in my view current law provides adequate means to
ensure that a ward’s code status is consistent with his or her current medical condition.

Background

When a 63 year-old ward of the BCDSS was hospitalized in April 2007, two
physicians determined that CPR and intubation would constitute medically ineffective
treatment for her. After the necessary certifications were made, the attending physician
informed the Adult Protective Services (“APS”) case manager of the finding and provided
copies of the certifications. However, unknown to any APS personnel, the attending hospital
physician also completed an EMS/DNR order. Upon the patient’s discharge from the
hospital, the EMS/DNR order accompanied her to a local nursing home and became a part
of her medical record there.
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Recently, nursing home staff questioned the APS case manager about the code status
for this ward. Confusion then arose because the APS social worker responded by saying that
the patient was “full code,” while nursing home staff, aware of the EMS/DNR order, relied
on this document to consider the patient a “DNR/DNI.” This particular case was readily
resolved in a conference call with the nursing home’s medical director, for it turned out that
the hospital attending physician had completed the form incorrectly (stating that “no CPR”
status was established with the consent of the guardian, which was not the case). The
EMS/DNR order was rescinded, and the patient was made a full code.

Although this case has been resolved, you view it as raising concerns about the
“portability” of an EMS/DNR order established on a finding of “medically ineffective
treatment” and therefore without consent by a guardian or other surrogate.! Nothing on the
form indicates that the physician must give notice of the order to the surrogate. Moreover,
you are concerned that a nursing home to which the patient is transferred might believe that
the code status documented in the order must be subsequently followed withoutregard to the
current medical status of the patient. Most wards of the BCDSS are relatively young. Their
medical conditions can improve dramatically. In the case that resulted in this inquiry, for
example, sufficient improvement occurred to cause the nursing home’s medical director to
conclude that the ward was appropriate for full-code status. You suggest that guardians might
be better able to carry out their obligations to wards if the Health Care Decisions Act were
amended to require (1) a physician to give notice that an EMS/DNR order had been
completed and (2) in the case of an EMS/DNR order based on “medically ineffective
treatment,” periodic review of the physical condition of the patient.

II
Medically Ineffective CPR
A. Hospital Physician’s Initial DNR Order
For some patients, CPR meets the definition of “medically ineffective treatment” in

§ 5-601(n), because cardiac arrest “represents the start of an inexorable dying process that
cannot be prevented by CPR.” 79 Op. Att’y Gen. 218, 235 (1994). The attending physician

' Given the facts of the case resulting in your inquiry, typical of cases in which a certification

of medical ineffectiveness is made, I shall take as a premise that the patient lacks capacity. I shall

“also assume that no health care agent was named or is available. Hence, this letter will refer only to

a surrogate and particularly to a guardian of the person, the surrogate with the highest statutory

priority. Health-General § 5-605(a)(2). All statutory references in this letter are to the Health-General
Article, Maryland Code.
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need not offer medically ineffective CPR. § 5-611(b)(1). See advice letter to Janicemarie
Vinicky (December 16, 1999).%

Given the nearly universal practice that CPR is attempted unless an order to the
contrary is on the chart, certification of medically ineffective CPR should result in the
simultaneous issuance of a DNR order. The form of this order — whether specific to the
hospital or a standard EMS/DNR order’ — depends on hospital policy or procedures.

Neither a certification that CPR is medically ineffective nor the implementing DNR
order, in whatever format, is immutable. If a patient’s condition improves to the point that
a cardiac arrest would no longer signal the start of an inexorable dying process, the
certification will have become invalid, and the attending physician is responsible for voiding
it. Just as any other medical order is to be revisited if the patient’s condition changes in a
material way, so the initial DNR order is to be reviewed. Under these changed circumstances,
the attending physician is responsible for conducting an informed consent process about the
use of CPR. The patient might remain a “no code,” but only as a result of the surrogate’s
decision, applying the criteria in §§ 5-605(c) and 5-606(b) and, if the surrogate is a guardian,
with appropriate court authorization.

B. Surrogate’s Awareness of Initial DNR Order

An attending physician who has certified attempted CPR as medically ineffective must
inform the surrogate “of the physician’s decision.” § 5-611(b)(2). In my view, “the
physician’s decision” includes not only notification about the certification itself but also the
steps that the physician will take in consequence of the certification — what will and will not
be done. In this way, the surrogate will learn about the DNR order and have an opportunity
to ask questions or to see the order itself.

If the surrogate is a guardian, moreover, current law obliges the guardian to request
a copy of both the certification and the DNR order. As explained by Attorney General
Curran, the responsibility of a guardian to the court means that the guardian (for BCDSS, the
Director acting through the APS case manager) should provide the court with a copy of both.

2 This advice letter elaborates on the criteria for certification that attempted CPR is medically
ineffective. Except in an emergency department staffed by only one physician, the concurrence of
a second physician is required. The letter is available at the following URL:
http://www.oag.state.md.us/Healthpol/dnrauth.pdf

3 By “standard EMS/DNR order,” I mean one that conforms to the requirements adopted by
the Maryland Institute for Emergency Medical Services Systems pursuant to § 5-608(a).
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79 Op. Att’y Gen. at 236-37. Therefore, if the attending physician has written an EMS/DNR
order to implement the certification of medical ineffectiveness, the guardian will become
aware of it.

C. EMS/DNR Order on Transfer

Your inquiry focuses on a patient who, based on a determination of CPR’s medical
ineffectiveness, was a “no code” during a hospital stay and who was transferred to a nursing
home with the hospital physician’s EMS/DNR order. In general, this practice is entirely
proper. If, after assessing the patient’s condition prior to discharge, the physician views the
prior certification as still valid —that is, attempted CPR is still deemed medically ineffective
— having an EMS/DNR order in place effectively communicates the physician’s judgment.
On the other hand, suppose that the physician does not consider whether, given the patient’s
current condition, attempted CPR remains medically ineffective. Instead, the physician signs
the EMS/DNR hurriedly as one in a sheaf of discharge papers. It is unlikely that the
surrogate, even a guardian, will know of such a last-minute EMS/DNR order. This latter
scenario is, unfortunately, realistic and, if there were no further check, could result in a
serious medical error.

As you point out, under an amendment effective October 1,2007, an EMS/DNR order
has a direct impact across care sites. A health care provider who sees an apparently valid
EMS/DNR order “shall, after a patient’s cardiac or respiratory arrest, withhold or withdraw
treatment in accordance with” the order. § 5-608(a)(3)(ii). You are concerned that this
provision might have the effect of extending indefinitely an ill-considered EMS/DNR order.

In my view, however, several safeguards protect against a nursing home’s rote
compliance with an outmoded EMS/DNR order. The EMS/DNR order statute itself requires
compliance only if the EMS/DNR order has not been “superseded by a subsequent
physician’s order.” § 5-608(a)(3). This provision dovetails with regulatory provisions aimed
at ensuring timely, skillful assessment of a newly admitted nursing home resident. These
regulations in part require analysis of “a resident’s current status, recent history, and
medications and treatments, to enable safe, effective continuing care and appropriate
regulatory compliance” and “admission orders in a timely manner ... to enable the nursing
facility to provide safe, appropriate, and timely care.” COMAR 10.07.02.10A. See also
COMAR 10.07.02.10H(1) (timely medical orders by attending physician). Regulatory
compliance should lead to prompt identification of a discrepancy between the patient’s
improved condition and an EMS/DNR order based on medical ineffectiveness (or, for that
matter, an EMS/DNR order based on the surrogate’s prior consent but now needing review
because of the patient’s improvement). If the EMS/DNR order is outmoded, the attending
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physician should issue a new order related to code status. That would immediately supersede
the prior order.

In addition, compliance with the Act’s provision on a form about current life-
sustaining treatment issues should bring such a discrepancy quickly to light. Under § 19-
344(0H)(5)(1), a nursing home must “offer a resident, upon admission, the opportunity for the
preparation of an ‘Instructions on Current Life-Sustaining Treatment Options’ form.” This
“opportunity” is to be offered to a surrogate on behalf of an incapacitated resident. Because
attempted CPR is always one of the treatments to be discussed, current law provides a
mechanism by which the guardian or other surrogate will promptly find out about any
EMS/DNR order in place and, if the patient’s changed condition warrants it, reexamine the
patient’s code status.

111
Conclusion

In my view, if current law is carried out properly, a surrogate will be informed of the
entry of a DNR order related to a certification that CPR is medically ineffective; a guardian,
including a public guardian, will obtain a copy of the order; the attending physician will take
steps to change the order if the patient’s condition improves materially; and an EMS/DNR
order will be reviewed soon after a patient’s admission to a nursing home, as part of both the
assessment process and discussion with the surrogate about current life-sustaining treatment
issues. Given these safeguards, I do not see the need for a change in the law.

Sincerely yours,
AR S/M
Jack Schwartz

Assistant Attorney General and
Director, Health Policy Development

cc:  Jeffrey Dier, Esq.

*Until a 2007 amendment, this form was termed the “Patient’s Plan of Care” form. The old
forms remain in use until the Attorney General’s Office completes the rulemaking process required
by the Administrative Procedure Act.



