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July 18, 2007

Mr. Sunil Bangali
Financial Analyst
The Ayco Company
8 Campus Drive
Parsippany, New Jersey 07054

Dear Mr. Bangali:

You have requested my advice on the following question: What is the legal status in
Maryland of a durable power of attorney for health care, living will, or similar advance
directive executed in a foreign country? In my view, if such an advance directive satisfies
Maryland’s procedural requirements – that is, it signed and dated by the individual and two
witnesses – it is legally valid in Maryland and should be honored by Maryland health care
facilities. 

The Maryland Health Care Decisions Act is quite explicit about the validity in
Maryland of advance directives executed in other states: “An advance directive ...executed
in another state shall be deemed valid if executed in compliance with the laws of Maryland
or the laws of the state where executed. Advance directives ... executed in another state shall
be construed to give effect to the patient’s wishes to the extent permitted by the laws of
Maryland.” § 5-617 of the Health-General Article (“HG”), Maryland Code.

Although the term “state” is not defined in this context, it is normally used to refer to
territorial entities within the United States, not foreign jurisdictions. (For example, §10-701
of the Courts Article distinguishes “states” from “foreign states.”)  In my view, however, this
provision’s limited scope, which simply reflects the Legislature’s focus on a common
situation, does not imply that advance directives executed outside the United States are
invalid. To the contrary, other, more general provisions of the Health Care Decisions Act
establish the legality of what I shall term, for brevity’s sake, a “foreign advance directive,”
meaning a properly signed and witnessed document executed outside of the United States
that transfers health care decision-making authority to another in the event of the individual’s
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 This letter assumes that such a document meets the execution requirements in HG § 5-1

602(c) by bearing a date, the individual’s signature, and the signatures of two witnesses, neither of
whom is named as a health care agent and at least one of whom would not gain financially as a
result of the individual’s death. I do not address the legal status in Maryland of a document that was
validly executed under the laws of a foreign jurisdiction but inconsistently with Maryland’s
requirements.

 The preamble to the Health Care Decisions Act speaks of “an individual’s right to personal2

health care decision making” and of the people’s “constitutional interest in making lawful health care
decisions in accordance with their own values.”

incapacity; a document that expresses the individual’s preferences about health care,
especially life-sustaining medical treatments; or a document combining both.1

Under HG § 5-602(a), “Any competent individual may, at any time, make a written
advance directive regarding the provision of health care to that individual, or the withholding
or withdrawal of health care from that individual.” This authorization contains no
requirement that the advance directive be executed in the United States. Indeed, the phrase
“at any time” implies geographical as well as temporal breadth, for at any given time an
individual could be anywhere. Furthermore, none of the definitions of other key terms –
“advance directive,” “competent individual,” and “declarant,” HG § 5-601(b), (f), and (g) –
states or implies a geographical limit on the site of an advance directive’s execution. To
regard a foreign advance directive as valid, moreover, serves the statutory objective of
according priority, in the decision-making process, to “the wishes of the patient.” HG § 5-
605(c).2

For these reasons, I advise that a foreign advance directive is valid. Maryland health
care providers who rely in good faith on a foreign advance directive enjoy the immunity
afforded under HG § 5-609.

I hope that this letter of advice, although not to be considered a formal Opinion of the
Attorney General, is fully responsive to your inquiry. Please let me know if I may be of
further assistance. 

Very truly yours,

Jack Schwartz
Assistant Attorney General
Director, Health Policy Development
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