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November 8, 2005

Harold B. Bob, M.D.

Suite 200

25 Main Street

Reisterstown, Maryland 21136

Dear Dr. Bob:

You have requested my advice concerning the interplay between, on the one hand, the
limitation in the Health Care Decisions Act on surrogate decisions to withhold or withdraw
life-sustaining medical treatments and, on the other hand, the opportunity for a surrogate to
express preferences about life-sustaining medical treatments on the Patient’s Plan of Care
form.

Background

Y our question posits the following facts: A newly admitted nursing home resident has
progressive dementia, lacks decision-making capacity, and did not appoint a health care
agent. Because the patient remains capable of minimal ambulation and self-feeding, the
attending physician has not certified her to be in an end-stage condition.! Given the course
of the disease, however, in the near future the patient likely will no longer be able to walk
or eat unassisted and so, at that time, will meet the criteria for end-stage condition. Likewise

! Ifa patient is able to perform one or more activities of daily living independently, the Act’s
criteria for end-stage condition are not met. Health-General Article § 5-601(i)(1) (end-stage
condition requires “complete physical dependency”). See 78 Opinions of the Attorney General 208
(1993), available at: http://www.oag.state.md.us/Opinions/1993/780ag208.pdf
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at that future time, her nutritional status probably could be sustained only through the use of
a feeding tube.” The patient’s surrogate wishes to fill out the Patient’s Plan of Care (PPOC)
form. Although there is no current issue about the use of a feeding tube, the surrogate is
adamant that “mother would not want a tube” and insists on so indicating in Part H of the
form.

Y ou ask whether, under these circumstances, the surrogate may state such a decision
on the PPOC form or, conversely, must be told that this entry is invalid. If the surrogate is
permitted to make this decision on the PPOC form, your inquiry continues, may the attending
physician enter an order, in furtherance of the PPOC decision, that a feeding tube not be
inserted should the patient stop eating?

II
Legal Analysis

Both the surrogate’s use of the PPOC form and the physician’s order must be
consistent with Health-General § 5-606(b)(1), which in relevant part provides as follows: “A
health care provider may not withhold or withdraw life-sustaining procedures ... on the basis
of the authorization of a surrogate unless ... [the] attending physician and a second physician
have certified that the patient is in a terminal condition or has an end-stage condition.”
Compliance with § 5-606(b)(1) is to be measured as of the time when a life-sustaining
procedure is withheld or withdrawn. At that time, the patient should have been certified to
be in a terminal or end-stage condition. Planning the withholding or withdrawal of a life-
sustaining procedure, as distinct from actually doing so, may be done in advance of the
certification.

As in the case prompting your question, it would not be unusual for a surrogate to be
filling out a PPOC form for a patient who has not yet been certified to be in a terminal or
end-stage condition. One use of the form is to address those end-of life treatment issues that

? A patient could be in end-stage condition and so unable to self-feed and yet not need a
feeding tube, if assistance in eating would yield satisfactory results. Indeed, the Act requires
reasonable efforts to assist with eating and drinking. § 5-611(d).

> Tube feeding is a “life-sustaining procedure.” § 5-601(m)(2). Another possibility,
irrelevant to your question and not further discussed in this letter, is that a patient is certified to be
in a persistent vegetative state. § 5-606(b)(2).
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are foreseeable for a patient who, as summarized in a chart in our Office’s Explanatory
Guide, 1s “not end-of-life, but is so unstable or acutely ill as to require consideration of
life-sustaining treatment issues.” Use of the PPOC at this point in the patient’s decline might
promote more thoughtful decision making than is possible in the midst of a later crisis.
Nevertheless, a surrogate who indicates on the PPOC form a decision to forgo a life-
sustaining procedure may not, simply by doing so, accelerate the implementation of this
preference. It cannot be given effect until affer certification of terminal or end-stage
condition.” Explaining this to the surrogate ought not to be too difficult, given that the patient
is still eating, so there is no current issue about use of a feeding tube, only an anticipated one.

Moreover, if a patient was not in terminal or end-stage condition when the PPOC form
was filled out and then deteriorates so that certification has become appropriate, this is a
significant change in the patient’s condition calling for a review of (though not necessarily
a change in) the PPOC form. If the preference was against the use of a life-sustaining
procedure prior to certification, it is highly probable that the surrogate’s preference will be
the same after certification. Still, a review of the PPOC form will be necessary.

A surrogate’s decision on the PPOC form is not self-effectuating. Hence, I turn next
to the issue of the physician’s order. Usually, a physician’s order reflecting a palliative care
approach, with explicit or implicit limitations on the use of life-sustaining procedures, would
be entered at the end of a sequence of events: the patient’s condition deteriorates, clinical
observations confirm that the Act’s criteria for terminal or end-stage condition are satisfied,
the condition is certified by the attending and a consulting physician, the surrogate decides
to forgo life-sustaining procedures, and the attending physician enters appropriate medical
orders. This sequence best comports with the Act’s definitions of end-stage and terminal
conditions, which imply that the physicians’ certification of condition is made against a
background of already observed, rather than predicted, clinical phenomena — for example,
that the condition deemed end-stage “has caused ... complete physical dependency.” § 5-
601(i)(1).

* Explanatory Guide for Health Care Professionals, p. 4 (August 2005), available at:
http://www.oag.state.md.us/Healthpol/PPOC_explanatory_professionals_final.pdf

> As Attorney General Curran pointed out immediately after the PPOC legislation passed,
the PPOC form is intended to complement, not to supplant, the Act’s decision-making processes.
Bill Review Letter of April 29, 2004, available at:
http://www.oag.state.md.us/Healthpol/SB352HB556
Itr.pdf. Hence, a surrogate has no new authority by virtue of the opportunity to complete a PPOC
form. See letter to Herbert H. Hubbard (October 25, 2005), available at: http://www.oag.state.md.us/
Healthpol/Hubbard%20Advice%20Letter.pdf
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One exception to this usual sequence, discussed in a prior Attorney General’s opinion,
involves a DNR order.® If a patient has a disease process that has not yet reached the point
of a terminal or end-stage condition, but, to a reasonable degree of medical certainty, the
patient’s experiencing a cardiac arrest would signify that the patient was then in a terminal
or end-stage condition, and a surrogate does not want CPR to be attempted, certification of
the terminal or end-stage condition (as of the time of arrest) and entry of a DNR order may
be done now. In fact, it must be done now, if it is to be done at all, there being no possibility
of awaiting the arrest, certifying the condition that has just then manifested itself, and writing
the DNR order. This approach, though exceptional, is consistent with the Act because, at the
time that the life-sustaining procedure (attempted CPR) is withheld, the patient “is in” a
certified condition, as required by § 5-606(b)(1).

I think it is a matter of medical judgment, not legal interpretation, whether any
situation other than code status might similarly necessitate anticipatory certification as the
only way to preserve the surrogate’s right to make a decision about the treatment. But this
approach should be seen as exceptional, and I doubt that it could apply to the question of tube
feeding. I am not ignoring the possibility that the loss of the ability to eat, once it occurs,
might mark the beginning of a terminal or end-stage condition, just as a cardiac arrest might.
The difference, of course, is that if a patient has a cardiac arrest, the decision of what to do
in response can only have been made in advance, for there is no time to consider the matter
once the event occurs. By contrast, once a patient stops eating, there is at least a little time
to decide what to do in response. There is also time, once the clinical situation has occurred,
for the certification and the entry of appropriate orders to carry out the surrogate’s decision.

111
Conclusion

In my view, for a patient in the kind of precarious state that you describe, a surrogate
may properly use the PPOC form to summarize preferences about reasonably foreseeable
end-of-life treatment issues, including a preference that a feeding tube not be used. This is
so even if the patient has not yet been certified to be in a terminal or end-stage condition.
However, a physician’s order that no feeding tube be used should await the surrogate’s

% This issue is discussed in 79 Opinions of the Attorney General 218 (1994), available at:
http://www.oag.state.md.us/Opinions/1994/790ag2 18.pdf
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confirmation of this decision affer the patient’s condition has declined to the point that a
terminal or end-stage condition has been certified.

I hope that this letter of advice, although not an Opinion of the Attorney General, is
fully responsive to your inquiry. Please let me know if I may be of further assistance.

Very truly yours,
Jack Schwartz

Assistant Attorney General
Director, Health Policy Development



