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Vanessa Rosengart, LGSW
Director of Social Services
HCR • Manor Care
10714 Potomac Tennis Lane
Potomac, Maryland  20854-4419

Dear Ms. Rosengart:

I am writing in response to your letter of July 30, 2001, in which you posed three
questions about the Maryland Health Care Decisions Act and its procedures for decisions
about life-sustaining procedures when a patient is incapable of making these decisions.  Your
questions (somewhat rephrased) and my responses are as follows:

1. In this scenario, a nursing home resident’s attending physician has written an
order that resuscitation not be attempted (“DNR order”) and has also completed an
EMS/DNR order.  These physician orders are consistent with both the resident’s instructional
advance directive and the surrogate decision maker’s request.  They evidently are not based
on a certification that CPR would be “medically ineffective,” within the meaning of the
Health Care Decisions Act.  Under these circumstances,  may the DNR status be
implemented immediately, or may the status be implemented only after the attending
physician and a second physician certify in writing that the resident is in a qualifying
condition (terminal or end-state condition, or persistent vegetative state) and lacks decision-
making capacity?

In order for the decision about DNR status to come within the Health Care Decisions
Act and its immunity provision, the certifications of qualifying condition and incapacity must
be completed.  §5-606(b) of the Health-General Article, Maryland Code.  To minimize the
risk that an unwanted procedure would be performed, the nursing home should have in place
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procedures for the timely completion of the certifications required by the Health Care
Decisions Act.  

I would also point out that the EMS/DNR order is of questionable validity.  That is,
when the basis for an EMS/DNR order is an instruction in an advance directive or the
authorization of the surrogate, then the EMS/DNR order itself requires that the certification
of condition be completed prior to the physician’s signing of the order.  

2. May an EMS/DNR order alone serve as the basis for entry of a DNR order
within a nursing home – that is, without need for certification of the resident’s condition and
incapacity or authorization by a surrogate?

When a resident arrives at nursing home with an apparently valid EMS/DNR order,
the nursing home is authorized, but not legally required, to place the resident in DNR status
based on the EMS/DNR order.  This is so because §5-608(a)(3) of the Act authorizes any
health care provider to “provide, withhold, or withdraw treatment in accordance an
[EMS/DNR order] if [the] health care provider sees either the order or a valid, legible, and
patient identifying [EMS/DNR order] in bracelet form.” 

In my view, the existence of an apparently valid order creates at least a strong
presumption that the prerequisites of the Health Care Decisions Act were met prior to the
entry of the EMS/DNR order.  Of course, as discussed in my response to your first question,
if a nursing home is aware that the Act’s prerequisites were not met, despite the prior entry
of an EMS/DNR order, the facility should take appropriate steps to obtain the certifications
required by the Act prior to implementing DNR status.  

3. Assuming that a resident’s DNR status was properly based on a surrogate’s
decision after the requisite certifications, does the Act require that new certifications be made
and a new decision obtained from the surrogate if the resident is readmitted to the facility
after a stay in a hospital?

Readmission to the facility does not by itself require a revisiting of previously valid
certifications or a surrogate’s decision.  Rather, the pertinent question is whether the period
of hospitalization marked a significant change in the resident’s condition.  If, upon
readmission, the resident is in the same or worse medical condition than before the
hospitalization, no new certifications or decisions are called for.  The prior ones remain
valid.  If, however, the resident’s condition has significantly improved as a result of the
hospital treatment, then the attending physician should review the prior certification to
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determine if they are still medically valid, and the surrogate should review his or her prior
decision about attempted CPR in light of the resident’s changed condition.

I hope that this letter of advice, although not an opinion of the Attorney General, is
fully responsive to your inquiry.  Please let me know if I may be of further assistance.

Very truly yours,

Jack Schwartz
Assistant Attorney General
Director, Health Policy Development 


