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July 23, 2007

Brian H. Childs, Ph.D.
Director of Ethics
Shore Health System of Maryland 
University of Maryland Medical System
219 South Washington Street 
Easton, Maryland 21601

Dear Brian:

On behalf of the Patient Care Advisory Committee of the Shore Health System, you
have requested my advice on two questions related to oral advance directives. The fact
pattern is that an individual who lived in a nursing home is being treated temporarily in a
hospital, with a return to the nursing home anticipated. During the hospital stay, the
individual, who has capacity at the time, executes an oral advance directive. By the time of
the individual’s return to the nursing home, however, he or she has lost capacity. Hence, the
oral advance directive would then become pertinent if, for example, it identified a health care
agent or addressed a treatment issue such as code status.

I

Documentation

Your first question concerns documentation of an oral advance directive, to ensure
that it remains in effect after the individual returns to the nursing home. The premise of your
question is that, in accordance with the Health Care Decisions Act, the oral advance directive
is properly documented in the patient’s chart. However, your letter observes that “it is not
always practicable for the chart entry to actually be sent along with the patient back to the
nursing home upon discharge. In order for the oral directive to be honored by the nursing
what documentation is required ...? Is there a difference in documentation if the oral directive
alters a previously written directive as opposed to an entirely original directive given orally?”

The Act specifies the following four procedural steps for the proper execution of an
oral advance directive: (1) It must be made in the presence of the patient’s attending
physician, for whom no other health care professional may substitute. (2) The patient’s oral
statement must be witnessed by someone in addition to the physician. (3) The substance of
the statement must be documented in the patient’s medical record. (4) The chart entry must
be dated and signed by both the attending physician and the witness. § 5-602(d)(2) of the
Health-General (“HG”) Article, Maryland Code. An oral advance directive may be used “to
authorize the providing, withholding, or withdrawing of any life-sustaining procedure or to
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 Under an amendment effective October 1, 2007, the PPOC form will be renamed as the1

Instructions on Current Life-Sustaining Treatment Options form. Chapter 70 (House Bill 214), Laws
of Maryland 2007. This change in nomenclature will have no effect on the analysis in this letter.

appoint an agent to make health care decisions for the individual.” HG § 5-602(d)(1). A
properly executed oral advance directive “shall have the same effect as a written advance
directive.” HG §5-602(d)(2).  

The requirement that the oral advance directive be documented in the chart has two
purposes. First, to the extent that the oral advance directive is to affect decision making
during the same stay in which it was created, the chart is a logical place for health care
professionals within the facility to become aware of its existence and apply it appropriately.
Second, the chart entry can be copied, brought to the attention of other health care providers,
and so affect care in other facilities.

Whether an advance directive is written or oral, a health care provider cannot be
expected to rely on it based solely on a second-hand account of its contents. Especially if a
life-sustaining procedure is to be withheld or withdrawn, the Act presupposes that the
advance directive document itself will be reviewed, to reduce the risk of error about the
patient’s wishes. HG §§ 5-601(b) and 5-606(b). In the case of a written advance directive,
the document is the form signed by the patient. In the case of an oral advance directive, it is
a copy of the chart entry. 

Thus, for an oral advance directive made at the hospital to be honored as such upon
the patient’s return to the nursing home, a copy of the pertinent chart entry needs to be made
available to the nursing home, so that it can be incorporated into the patient’s medical record
there, just as a copy of a written advance directive would be. The hospital can facilitate this
process by sending a facsimile of the chart entry. See HG §5-602(f)(2)(ii). 

Your question appears to contemplate a situation in which information about the oral
advance directive – for example, a reference to it in the discharge summary – reaches the
nursing home before a copy of the chart entry. Such a summary may be useful in immediate
decision making by the health care agent or surrogate, because it is reasonably reliable
evidence of the patient’s wishes, but “no one should rely on the summary once the actual
advance directive is in hand. Any discrepancy between the summary and the advance
directive is to be resolved by adhering to the latter.” Letter to Jean Seifarth (June 22, 2000,
available at http://www.oag.state.md.us/Healthpol/summaries.pdf.

If the patient had already made a written advance directive, it is all the more important
that a copy of the chart entry be transmitted to the nursing home as soon as possible. While
a written advance directive may be revoked or modified by an oral advance directive, HG §5-
604(a), it has this effect only to the extent of an inconsistency between the former written
directive and the later oral one. Consequently, access to the documented “substance of the
oral advance directive” in the chart entry is crucial to understanding its impact.

II

Oral Advance Directive and PPOC Form

Your second question concerns the relationship between an oral advance directive and
a Patient’s Plan of Care (PPOC) form.  Your letter posits the situation in which a nursing1
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 Even if the PPOC form were an advance directive, to the extent of an inconsistency between2

it and a subsequently made oral advance directive, the decisions in the latter control. HG § 5-604(a).

home resident with capacity completed a PPOC form. Later, while being treated in the
hospital, the patient (still retaining capacity) makes an oral advance directive that contradicts
aspects of the PPOC form. For example, the PPOC form might have indicated the patient’s
desire to be a “full code” – that is, to have resuscitation attempted in the event of a
cardiopulmonary arrest. The oral advance directive, however, might decline life-sustaining
treatment, including attempted CPR. According to your letter, when such a patient returns
to the nursing home, having lost capacity since making the oral advance directive, some
nursing homes “have challenged the validity of the physician in the acute setting altering a
previously understood plan of care. Code status and even the EMS/DNR order executed in
the acute care setting have been challenged ....” You ask about the documentation that is most
likely to ensure compliance with the patient’s wishes, as reflected in the oral advance
directive. 

When the patient completed the PPOC form at the nursing home, he or she was not
executing an advance directive. The PPOC form is a summary of preferences about the use
of life-sustaining treatments under current circumstances. That is quite different from an
advance directive, which addresses, in an open-ended fashion, future decision making after
loss of capacity. If the nursing home construes the PPOC form as itself an advance directive,
it errs.2

Moreover, the patient’s loss of capacity represents a significant change in condition
from the circumstances that prevailed when the PPOC form was completed. Even if there
were no intervening oral advance directive, the PPOC form would need to be reviewed. HG
§5-608.1(c)(8). Under the circumstances, a new PPOC form should be completed by the
patient’s health care agent or surrogate, given the patient’s loss of capacity, and preferences
at that point must be consistent with the patient’s oral advance directive. HG §5-602(f)(4)(i);
COMAR 02.06.03.06B. For the reasons discussed in Part I above, consistency between the
PPOC form and the oral advance directive requires that the nursing home obtain a copy of
the chart entry containing the substance of the oral advance directive.

I hope that this letter of advice, although not to be cited as a formal opinion of the
Attorney General, is fully responsive to your inquiry. Please let me know if I may be of
further assistance. 

Very truly yours,

Jack Schwartz
Assistant Attorney General
Director, Health Policy Development


	Page 1
	Page 2
	Page 3

