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healthpolicy@oag.state.md.us

E-Mail

October 28, 1999

Ms. Donna M. Dorsey, R.N., M.S.
Executive Director
State Board of Nursing
4140 Patterson Avenue
Baltimore, Maryland 21215-2254

Dear Ms. Dorsey:

You asked us to clarify the law applicable to A oral DNR orders@ in nursing 
homes B that is, a physician=s order, given over the telephone to a nurse or other health 
care professional at the nursing home, that cardiopulmonary resuscitation not be 
attempted if a patient were to experience a cardiac or respiratory arrest. In brief, oral 
DNR orders are legally recognized and, if issued pursuant to authority in the Health 
Care Decisions Act, are encompassed by that Act=s grant of immunity.

A DNR order is the carrying out of a decision to forgo efforts at CPR. This 
decision can be made in a number of ways recognized under Maryland common law or 
the Health Care Decisions Act: by a competent patient exercising his or her right of 
informed consent (and informed  refusal), see Wright v. Johns Hopkins Health 
Systems Corp., 353 Md. 568, 592-93 (1999); by a formerly competent patient through 
an oral or written decisional advance directive, like a living will, that can be given 
effect under the Act; by a health care agent pursuant to an oral or written proxy 
advance directive, like a durable power of attorney for health care; by the patient=s 
guardian of the person, if there is one, with appropriate court approval; by a surrogate 
decision maker acting within the Act=s criteria; or by the patient=s 
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1 When Aa treatment . . . under generally accepted medical practice is life-sustaining in 
nature . . .,@ the attending physician ordinarily needs the concurrence of a second physician before 
certifying the treatment as Amedically ineffective.@ '5-611(b)(2).

2 In the Wright opinion, the Court of Appeals intimated that, under some circumstances, a 
facility might be held liable for failure to comply with an individual=s advance directive. 353 Md. 
at 585-86.

attending physician, if CPR would be A medically ineffective.@1 See generally 79 
Opinions of the Attorney General ___ (1994) [Opinion No. 94-023 (May 3, 1994).

Once a legally authorized decision to forgo attempted CPR has been made, a 
DNR order should be promptly entered. Given the usual policy in health care facilities 
that, in the absence of a DNR order, CPR is always attempted, any significant delay in 
the entry of the DNR order puts the patient at risk of being subjected to the very 
intervention that has been rejected. A facility=s policies and procedures for translating 
health care decisions into operational orders should honor these decisions, not 
frustrate them.2

In nursing homes, a resident=s attending physician may not be physically present 
at the facility when he or she issues a DNR order. A DNR order, however, is in this 
respect no different than other orders about patient care. The regulations governing 
nursing homes recognize that physician orders will often be communicated orally and 
expressly validates what the regulation terms Averbal orders,@ as long as they are later 
countersigned by the physician:

A physician or authorized prescriber may give a verbal order to a 
licensed nurse, pharmacist, licensed or registered therapist, licensed 
dietitian, or licensed nutritionist who shall document the verbal order. the 
verbal order is valid if signed by the person accepting the verbal order 
and by the physician or authorized prescriber. the unit manager or 
individual who received the order shall ensure that the verbal order is 
countersigned and dated by  the physician or authorized prescriber upon 
the physician=s or authorized prescriber=s next visit to the facility.

COMAR 10.07.02.10I. Therefore, the attending physician=s oral DNR order is valid 
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3 We anticipate supplementing this letter in the near future to address oral DNR orders in 
other settings.

and should be given immediate effect by nurses and other staff. Those who forgo CPR 
in reliance on a DNR order issued pursuant to the Health Care Decisions Act are Anot 
subject to criminal prosecution or civil liability or deemed to have engaged in 
unprofessional conduct as determined by the appropriate licensing authority . . . .@ 
'5-609(a) of the Health-General Article.

We hope that this letter of advice, although not an Opinion of the Attorney 
General, is fully responsive to your request. Please let us know if we may be of further 
assistance.3

Very truly yours,

Jack Schwartz
Assistant Attorney General
Director, Health Policy 

Development

Nancy P. Tennis
Assistant Attorney General 
Counsel, Board of Nursing


