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Salisbury, Maryland 21801

Dear Ken:

I am writing in response to your letter of April 19, 2002, in which you request my
views on the relationship between the definition of “end-stage condition” in the Health Care
Decisions Act (HCDA) and the provision of feeding tubes or other life-sustaining treatments.
Your letter presents the case of surveyors concluding that medical orders for tube feeding
were inconsistent with the certification that a nursing home resident was in an “end-stage
condition.” In the surveyors’ view, as you recount it, the certification implied that tube
feeding was “medically ineffective”and, hence, should not have been ordered. Please note
that, although this letter is intended to respond to your question with general guidance, I have
not reviewed the specific findings of the surveyors or the facts underlying those findings.

In § 5-601(i) of the Health-General Article, the HCDA defines “end-stage condition”
as a condition caused by injury, disease, or illness with the following characteristics:

• The condition is “advanced, progressive, [and] irreversible.”

• The condition has caused “severe and permanent deterioration,”
as evidenced by both incompetency and “complete physical
dependency.” The latter means that the patient is generally
unable to perform activities of daily living independently. 78
Opinions of the Attorney General  208, 213 (1993).
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• To a reasonable degree of medical certainty, “treatment of the
irreversible condition would be medically ineffective.”

The term “medically ineffective treatment” is defined in § 5-601(n) as a medical procedure
that will neither “prevent or reduce the deterioration of the health of an individual” nor, in
the case of a patient who is in the dying process, “prevent the impending death” of the
patient. 79 Opinions of the Attorney General 218, 234 (1994).

Thus, integral to the certification of an “end-stage condition” is the conclusion of the
attending and a consulting physician that no medical intervention would reverse or retard the
underlying progressive condition. If an effective treatment for the underlying condition is
available, then the condition would not be “irreversible.” Likewise, such a treatment would
not be “medically ineffective.” 

It is by no means true, however, that all medical treatment of a patient in an end-stage
condition is perforce “medically ineffective.” A treatment might be effective for a symptom
or a secondary condition even if no treatment exists for the underlying condition. To take an
obvious example, pain management of a patient in an end-stage condition is not medically
ineffective; indeed, it is legally required. See House Bill 423 of 2002 (to be effective October
1, 2002); letter of advice from Assistant Attorney General Jack Schwartz to Becky Sutton
(March 5, 1999). Another example would be a patient with advanced Alzheimer’s disease,
certified as a result of the disease to be in an end-stage condition, who develops pneumonia.
Depending on the medical facts, the pneumonia might be treatable with antibiotics. If so,
antibiotic therapy is not medically ineffective, despite the lack of medically effective
treatment for the Alzheimer’s disease. (Whether antibiotic therapy should be used is another
matter; the answer to that question would depend on what the patient wrote in an advance
directive, if any, or the decision of a health care agent or surrogate.)

This analysis applies to tube feeding. As the Attorney General explained in a recent
opinion, the HCDA allows physicians to certify that tube feeding is medically ineffective for
patients with advanced dementia. 85 Opinions of the Attorney General  ___ [Op. No. 00-029
(November 16, 2000)]. The opinion reviewed the medical literature suggesting that tube
feeding did not ameliorate the deterioration caused by the underlying disease process, nor
did it prevent impending death. However, the opinion never suggested that tube feeding is
necessarily medically ineffective for all patients, under all circumstances, in an end-stage
condition. Perhaps tube feeding on a temporary basis, for example, would be a medically
effective response to a transient problem, whereas tube feeding in response to the swallowing
difficulties of end-stage dementia would be medically ineffective. In our view, the decision
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whether tube feeding or another intervention is medically ineffective for a patient in an end-
stage condition depends on the specific clinical circumstances.

To summarize, the certification of end-stage condition necessarily implies that all
interventions are ineffective with respect to the inevitable outcome of the underlying
condition. Yet, whether tube feeding or another intervention might be effective as to a
medical problem apart from the underlying condition itself is a medical judgment call that
is not preordained by the certification of end-stage condition.

I hope that this letter of advice, although not an opinion of the Attorney General, is
fully responsive to your question. Please let me know if I may be of further assistance.

Very truly yours,

Jack Schwartz
Assistant Attorney General
Director, Health Policy Development


