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Dear Ms. Pineles:

You have requested my advice on an issue of statutory construction related to the
surrogate decision making provision in the Health Care Decisions Act, § 5-605 of the Health-
General Article, Maryland Code. For the reasons stated below, I conclude that, if certain facts
about a relationship are specified in an affidavit, an employee of a service provider may
qualify as a surrogate for an individual with a developmental disability.

I
Background and Questions

A licensed agency that provides services to an individual with a developmental .
disability does so pursuant to a consensus-driven individual plan (“IP”). COMAR 10.22.05.
An IP covers a wide range of services, both medical and non-medical. COMAR 10.05.02.
Those involved in the development of an IP are called the IP Team; the IP Team includes

employees of the licensee. COMAR 10.22.01.01B(55).

Although the existence of a developmental disability in itself does not equate with
incapacity for various kinds of decision making, the disability of some individuals is
sufficiently severe that they do not have the capacity to consent to medical or dental
treatment or to make an advance directive appointing health care agents. Some individuals :
receiving the services of an IP Team are not under guardianship and have no family members

available to serve as surrogate decision makers.
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Under HG § 5-605(a)(2)(vi), if no one in a higher priority class is available, a patient’s
“friend” may serve as a surrogate decision maker. A person asserting the status of a “friend”
must present an affidavit to the patient’s attending physician stating “that the personisa ...
close friend of the patient” and specifying “facts and circumstances demonstrating that the
person has maintained regular contact with the patient sufficient to be familiar with the
patient’s activities, health, and personal beliefs.” The terms “friend” and “close friend” are
not defined.

Your questions are as follows:
L. Can a “friend” include a member of an [P Team?

2. [f an [P Team member provides services to an individual
but does not provide medical or dental care, would the
disqualification provisions for health care agents under
[HG] § 5-602(b)(1) prevent the IP Team member from
serving as a medical decision maker for medical or dental
care?

3. If a member of an [P Team is disqualified from serving
as an health care agent under [HG] § 5-602(b)(1), could
he or she serve as a surrogate decision maker pursuant to
§ 5-602(b)(3)(1)?

11
Discussion

One hallmark of the Health Care Decisions Act is that, in several areas, it omits
detailed statutory specification and so leaves important determinations to the reasoned
judgment of clinicians. One example is in the definition of “terminal condition,” in which the
term “imminent” is undefined.' Because the occurrence of a patient’s terminal condition is
evidenced by a physician certification to that effect, the lack of statutory definition means
that the physicians have discretion to decide that a patient is close enough to death to meet
this criterion. Other examples include the Act’s omission of procedures for capacity
assessment; omission of a definition of “ethically inappropriate” treatment, which a physician

' A patient is in a terminal condition if, among other criteria, the condition “makes death
imminent.” HG § 5-601(q).
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is not required to render, § 5-611(a); and use of the broad and undefined phrase generally
accepted standards of patient care” as a criterion for certain protective steps by a health care
provider, § 5-612(a).

S0 it is with the issue of who counts as a friend for surrogate decision-making. The
Act’s failure to define «friend” or “close friend” creates ambiguity about the scope of these
terms. A leading commentator recognized this point soon after the Act became law:
«Although this provision will undoubtedly be useful in a number of situations where close
family members are not available, there are no standards for determining whether the close
friend is ‘close enough.” This determination is, in effect, left to the health care provider and
the institution.” Diane E. Hoffmann, The Maryland Health Care Decisions Act: Achieving
the Right Balance?, 53 Md. L.Rev. 1064, 11 19 (1994).

In other words, the Act leaves it to the attending physician (in practice, those health
care professionals acting on the physician’s behalf) to distinguish between insufficient and
sufficient affidavits 2Inmy view, a physician would act reasonably in accepting an affidavit,
and thereby according surrogate status to a «friend,” if the affidavit describes a relationship

of considerable duration involving activities that, in ordinary experience, promote a pers onal
bond between two people. These include being present during meals, sharing holidays and
other events, and assisting with various needs.’ An IP Team member might well be able to

attest that such bonds of friendship have developed over time. If so, the IP Team member
may act as a surrogate.

You also asked about the offect of a disqualification provision regarding health care
agents. Under § 5-602(b)(2), 2 competent individual is generally free to select whomever he
or she wants as a health care agent. However, certain “disqualified persons” may not serve as
health care agents. § 5.602(b)(3). The disqualification applies to an “gwner, operator, Of
employee of a health care facility from which the [individual] is receiving health care” or the
first-degree relative of such an owner, operator, Or employee. § 5-602(b)(1).* Assuming for
the sake of this discussion that an IP Team member would be a “disqualified person,”

e

2 Of course, that the specific assertions about regular contact with the patient must be made
in affidavit form, and therefore under penalties of perjury, 1s itself a protective measure beyond
reliance on physician discretion.

3 These factors, not intended as an exhaustive list, are drawn from a judicial discipline case
that sought to give content to the phrase “close familial relationship.” In re Horgos, 682 A.2d 447

(Pa. Ct. Jud. Discipline 1996).

4 The term “health care facility” is not defined for purposes of §5-602.
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nevertheless the disqualification itself has an exception: A disqualified person may SCrve as
2 health care agent if the person “would qualify as a surrogate decision maker under § 5-
605(a) of this subtitle.” § 5-602(b)(3)(i).5 This exception, then, simply reverts the question
back to the one already addressed — whether an IP Team member may qualify to be a
surrogate as a “friend.” For the reasons already stated, 1 conclude that, under appropriate
circumstances as specified in an affidavit, an [P Team member may so qualify.

This response is a construction of the Health Care Decisions Act, not an exploration
of potential othical issues. Conflict of interest and related issues are to be taken seriously and
should be addressed in the policies of the licensee employing the IP Team. If a licensee
considers it unwise as a matter of policy for IP Team members to serve as surrogates, the
practice may be prohibited by policy.6 Nor does this letter address the potential impact of the
statute or regulations governing a licensee under the Health Occupations Article.

I hope that this letter of advice, although not to be cited as an opinion of the Attorney
General, is fully responsive to your inquiry. Please let me know if [ may be of further

assistance.

Very truly yours,

Jack Schwartz

Assistant Attorney General
Director, Health Policy Development

e

5 A second exception, not relevant here, is that a disqualified person may SErve as a health
care agent if the advance directive is made “before the date on which the [individual] receives, Or
contracted to receive health care from the facility.”

6 The situation is analogous 1o the question of who may witness the signing of a written
advance directive. If an individual with capacity 18 in a health care or residential facility and wishes
to make an advance directive, nothing in the Health Care Decisions Act precludes the staff member
of the facility from witnessing the advance directive. See § 5-602(c). Some facilities, however, have

policies precluding staff members from serving as witnesses.



