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September 26, 2005

Gina D. Shaffer, Esquire
Shaffer Law Office, LLC

319 Fulford Avenue

Bel Air, Maryland 21014-3834

Dear Ms. Shaffer:

I am writing in response to your letter of September 16, 2005, in which you pose a
question about the application of an advance directive to the use of antibiotics.

Your letter indicates that a patient’s written directive expresses a decision against the
use of life-sustaining procedures in the event of end-stage condition. The patient has been
certified, in accordance with § 5-606 of the Health-General Article, Maryland Code, to be
in end-stage condition. Consequently, the nursing home where the patient resides intends to
give effect to the advance directive by, among other things, not administering antibiotics in
the event of an infection. The patient’s family, however, wants the resident to have
antibiotics. (I assume that the family members are acting as surrogate decision makers,
because your letter does not mention appointment of any health care agent in the advance
directive.)

A “life-sustaining treatment,” as defined in Health-General § 5-601(m), includes any
treatment or intervention that uses “artificial means to sustain, restore, or supplant a
spontaneous vital function” but that, even if used, does not afford a reasonable expectation
of recovery. The use of antibiotics is a treatment or intervention to supplant, through the
artificial means of a chemical compound, the functions of a person’s immune system in
combating infection. It is, therefore, a life-sustaining treatment, within the meaning of the
Health Care Decisions Act, for a patient who has been certified to be in a terminal or end-
stage condition or a persistent vegetative state. See In re Albert S., 730 N.Y.S.2d 128, 129
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(N.Y. App. Div. 2001). That is why, for example, a question about the use of antibiotics
appears on the new Patient’s Plan of Care Form (Part F).

When a patient’s advance directive rejects the use of life-sustaining treatments in a
situation that has been certified to have occurred — here, end-stage condition — then the
obligation of the facility is to honor the directive. Family members do not have the legal
authority to countermand or curtail a clearly applicable, unambiguous instruction in an
advance directive, because the surrogates’ primary responsibility is to base their decisions
“on the wishes of the patient,” which are here expressed in the advance directive. Health-
General § 5-605(¢c)(1).

I hope this letter of advice, although not to be cited as an Opinion of the Attorney
General, is fully responsive to your inquiry. Please let me know if I may be of further
assistance.

Very truly yours,

Jack Schwartz
Assistant Attorney General
Director, Health Policy Development
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