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MEMORANDUM January 7, 2002
TO: Committee on Access to Court Records

FROM: Robert N. McDonald

SUBJECT: Requests under the PIA for Computerized Records

At the last committee meeting I was asked to provide a written summary of the advice
our Office has generally provided concerning requests under the Public Information Act for
data compilations derived from an agency’s computerized records. This memo summarizes

that advice.
Subsets of Agency Databases

In recent years, more and more agency records are collected in, converted to, and
maintained in electronic form. As a result, many agency records are now in electronic form,
often as part of a computer database. When a request is made for a specific subset of data
from the database, a question may arise as to the agency’s obligation to comply with that

request.

Under the Public Information Act, an agency must respond to a request for a “public
record,” which is defined to mean “the original and any copy of any document or material
that ... is made by a unit or instrumentality of the State ... or received by the unit or
instrumentality in connection with the transaction of public business.” Annotated Code of
Maryland, State Government Article (“SG”), §10-611(g)(1)(1). The term specifically
includes a “computerized record” and thus encompasses information in an agency’s
computer database. SG §10-611(g)(1)(ii)2. See, e.g., 81 Opinions of the Attorney General
__(1996) [Opinion No. 96-016 (May 22, 1996)] (PIA applies to electronically stored e-mail
messages made in connection with public business).



On the other hand, nothing in the Public Information Act requires an agency to create
a record to respond to a request.

Thus, a PIA request for a specified subset of a computer database may raise the issue
as to whether the request relates to an existing record or would require the agency to create
a new record.

(1) Report already generated and used by agency. 1f the agency itself generates the
requested subset of data as a report (in either electronic or paper form) for its own use, then
there is no question that the report is an existing record. It should be provided to the
requester unless the report itself or specific items in the report are otherwise exempt from
disclosure under the PIA.

(2) Report not ordinarily generated or used by agency. In providing advice on this
question, this Office has used the following rule of thumb. If the subset of information can
be generated from the electronic database without need for the agency to do “programming”
to generate the report, it should be treated as an existing record under the PIA and disclosed
unless otherwise exempt. If “programming” is required to generate the report, then the
agency is not required to create it. See Public Information Act Manual (8™ ed. 2000) at p.
7 (“An agency has no obligation to create records to satisfy a PIA request. For example, ...
an agency [is not] required to reprogram its computers or aggregate computerized data files
so as to effectively create new records”). Of course, even if the PIA does not require the
agency to create the report, the agency may choose to provide the information, so long as any
exempt information is redacted from the report.

For purposes of this distinction, “programming” involves the creation of new
instructions to the database so that access to data linked in certain ways becomes possible for
the first time. Thus, programming requires the expenditure of significant time by someone
with specialized knowledge of computer or electronic databases to generate the particular
report. It would not be considered “programming” if a clerical employee with standard
computer skills could generate the report by following pre-existing instructions.'

' The Department of Defense has adopted a similar standard under the federal Freedom of
Information Act (“FOIA”):

About electronic data, the issue of whether records are
actually created or merely extracted from an existing database is not
always readily apparent. Consequently, when responding to FOIA
requests for electronic data where creation of a record, pro gramming,
or particular format are questionable, Components should apply a
standard of reasonableness. In other words, if the capability exists to
respond to the request, and the effort would be a business as usual
approach, then the request should be processed. However, the request
need not be processed where the capability to respond does not exist,



Format of Agency Response

A related issue concerns the format of an agency response to a PIA request for
electronic records. Some requesters specifically ask for a response in an electronic format
—e.g.., a computer disk or an e-mail attachment. In the Public Information Act Manual, this
Office has provided the following guidance on the question of whether an agency is required
to provide an electronic copy on request:

One issue unresolved by Maryland courts is whether the
right to copies affords to a requester the right to pick the format
in which records are copied. For example, does arequester have
the right to obtain a disk containing computerized data when the
agency offers to provide a printout? Under the Electronic
Freedom of Information Act Amendments of 1996, a federal
agency must provide a record in the format requested if the
record is readily reproducible in that format. ... The PIA hasno
similar express requirement; therefore, this issue remains open
to interpretation. There is federal authority decided before the
1996 amendments and out-of-state authority for the position,
which this office has consistently taken, that the agency, not the
requester, has the right to select the format of disclosure. ...
Nevertheless, in furtherance of the PIA’s general purposes,
agencies should voluntarily accede to the requester’s choice of
format unless doing so imposes a significant, unrecoverable cost
or other burden on the agency.

Public Information Act Manual (8" ed. 2000) at p. 9 (citations omitted).

without a significant expenditure of resources, thus not being a
normal business as usual approach. As used in this sense, a
significant expenditure of resources in both time and manpower, that
would cause a significant interference with the operation of the
Component’s automated information system would not be a business
as usual approach.

32 CFR §286.4(2)(2).



