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ASSESSMENTS

PUBLIC INFORMATION ACT—STATE DEPARTMENT OF ASSESS-
MENTS AND TAXATION — ASSESSORS MuUST FURNISH
TAXPAYER CONCERNED UPoON REQUEST A Cory oF His
ASSESSMENT WORK SHEET FOR A REASONABLE CHARGE
AND SUBJECT TO REASONABLE RULES.

January 26, 1973.

Mr. Albert W. Ward, Director,
Department of Assessments and Taxation.

You have asked for our opinion whether, under the
provisions of Article 81, Section 45(d) of the Annotated
Code of Maryland, a copy of the assessment work sheets
could be supplied to the owner of the property assessed,
in addition to permitting him to inspect them which is the
present practice. If copies may be supplied under Section
45(d), you ask further whether a fee to cover the cost of
handling the records and producing the copy may be
charged by the custodian of these records.

You have informed us that in the past Section 45(d) has
been consistently interpreted to permit the taxpayer to
inspect the assessment work sheets for his property. You
have indicated that, if it is legally permissible, you would
like to provide a copy of the assessor’s work sheets for a
taxpayer who requests them. You have expressed concern,
however, that no appropriation or allowance for the ex-
pense of providing this service has been made, and that
because of the anticipated volume of requests if the assess-
ment offices are authorized to furnish copies they would be
unable to do so free of charge.

Article 81, Section 45(d) provides:

“(d) Data which shall not be open to public
inspection.—Assessment work sheets or cards, or
correspondence containing private appraisal in-
formation, building costs, rental data or business
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volume, which may have been assembled for con-
sideration by assessors in estimating property
values, shall not be open to public inspection,
except by the taxpayer concerned, or officers of
the State and/or city or county affected thereby.”
(Emphasis supplied.)

Section 45 (d) thus protects the confidentiality of assess-
ment work sheets, cards and correspondence from public
inspection, and specifically provides access thereto only to
the taxpayer concerned and officers of the State and the

local governmental units affected thereby. However, the
“answers to your questions whether a copy of an assessment

work sheet may be furnished to the property owner and
whether a charge may be made for such service are not

- found in Article 81, Section 45(d), but rather in the pro-
- visions of the Public Information Act recently enacted by
© the General Assembly. Annotated Code of Maryland, Article
T6A (1972 Supplement).

Article 764, Section 2(a) provides:

“(a) All public records shall be open for inspec-
tion by any person at reasonable times, except as
provided in this article or as otherwise provided
by law, but the official custodian of any public
records may make such rules and regulations with
reference to the inspection of such records as shall
be reasonably necessary for the protection of such
records and the prevention of unnecessary inter-
ference with the regular discharge of the duties of
the custodian or his office.”

This section thus affirms the right of the custodian of
assessment records which may be inspected to set reason-
able rules and regulations concerning the inspection of the

wrecords to protect them and to prevent unnecessary inter-

ference with the regular duties of the office.

Section 3(a) (i) of Article 76A then provides that the
custodian of public records may deny any person the right

' to inspect such records where “[s]uch inspection would be
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contrary to any State statute”. With respect to assessment
records, Article 81, Section 45(d) bars public inspection of
the assessment records described therein, including work
sheets, by any persons other than the faxpayer concerned
and officers of the State and the local governmental unit
affected thereby.

In those situations where a person does have the right
to inspect the public record, however, he is also granted the
right to obtain a copy thereof by the Public Information
Act. Axrticle T6A, Section 4 provides, inter alia:

“{a) In all cases in which a person has the right
to inspect any public records he may request that
he be furnished copies, printouts or photographs

for @ reasonable fee to be set by the official cus-
todiam. . . .

“(b) If the custodian does not have the facili-
ties for making copies, printouts or photographs
of records which the applicant has the right to
inspect, then the applicant shall be granted access
to the records for the purpose of making copies,
printouts or photographs. The copies, printouts or
photographs shall be made while the records are
in the possession, custody and control of the cus-
todian thereof and shall be subject to the super-
vision of such custodian. When practical, they
shall be made in the place where the records are
kept, but if it is impractical to do so, the custo-
dian may allow arrangements to be made for this
purpose. If other facilities are necessary the cost
of providing them shall be paid by the person
desiring a copy, printout or photograph of the
records. The official custodian may establish o rea-
sonable schedule of times for making copies, print-
outs or photographs and may charge a reasonable
fee for the services rendered by him or his deputy
in supervising the copying, printingout or photo-
graphing as he may charge for furnishing copies
under this section.” (Emphasis supplied.)
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. If the custodian doas not have the facilities for making
a-copy himself, the person with the right to inspect the
records must be allowed to make his own copies while the

“records arve in the possession or control of the custodian.

When it is practical, these copies must be made in the place

where they are kept, but if it is impractical, the custodian

may allow other arrangements tc be made. Id. at Section
4 (b)-.

The custodian may set a reasonable fez for making a
copy of an assessment work sheet for an entitled taxpayer.
The amount of this fee must be reasonable, but it may be
in an amount sufficient to cover not only the cost of re-

“producing the copy itself, but also take into consideration
o the time and work involved in making the copy.

In summary, it is our opinion that, subject to reasonable
rules and regulations for the protection of the records and

“the orderly transaction of business, your office has a duty
- to furnish to a taxpayer upon the latter’s request a copy

of that taxpayer’s assessment work sheet and may charge a
reasonable fee for supplying the copy. We caution, however,

~that the prohibitions of Article 81, Section 45(d) bar the

custodians of assessment records from permitting inspec-

~tion or supplying copies of assessment work sheets and the

other assessment records described therein to anyone except

- the taxpayer to whom the property is assessed and officers
~of the State and the subdivision affected.

FraNCIS B. BURcH, Aftorney General.

E. STEPHEN DERBY, Assistant Attorney General.




