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Conclusion

In summary, it is our opinion that:

1. Recordings of calls to 911 Emergency Telephone System cen-
ters are ‘““public records” under the PIA,

2. The portion of any recording that contains Bm&o& or psycho-
logical information about an individual may not be disclosed.

3. Recordings of calls for police assistance may be withheld ?9.5
disclosure, but only if disclosure would be contrary to the public
interest.

4. All other recordings must be disclosed upon request, .mxom@ﬁ
in the extraordinary situation in which a court is asked to withhold
otherwise available information.
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PUBLIC INFORMATION—“MEDICAL OR PSYCHOLOGICAL INFORMA-
TION”"—"PERSON OF INTEREST’—TAPE RECORDING oF INVOL-
UNTARY ADMISSION HEARING MAY BE DISCLOSED ONLY To Pa-
TIENT OR AUTHORIZED REPRESENTATIVE.

May 12, 1986

Arthur Cohen, JD., M.P.H.
Acting Chief Hearing Examiner
Office of Hearings
Department of Health and Mental Hygiene

You have requested our opinion concerning access to a tape re-
cording of a hearing for the involuntary admission of a patient to
2 mental health facility. Specifically, you ask whether a hospital
whose professional staff had participated at the hearing may be
granted access to the taped record of that hearing.

For the reasons stated below, we conclude that the tape record-
ing of an involuntary admission hearing may be disclosed only to
the patient or his or her representative. It may not be disclosed to

any other requester, including participants in the hearing, without
the consent of the patient.!

I

Involuntary Admission Hearings

A, Purpose

The Mental Hygiene Law affords to “any individual proposed for
mvoluntary admission” to a public or private mental health facility
a right to “a hearing to determine whether the individual is to be
admitted to a facility as an involuntary patient or released without
being admitted.” §10-632(a) of the Health-General Article ("“HG”
Article).2 The hearing, conducted by an impartial hearing officer,
is intended to develop a record upon which the hearing officer may
make the required determination:

1A narrow exception to this general conclusion is discussed in note 9 below.

2“Except as otherwise provided in [the Mental Hygiene Law], “facility’ means any
public or private clinic, hospital, or other institution that provides or purports “~
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“The hearing officer shall:

(1) Consider all the evidence and testimony of record;
and

(2) Order the release of the individual from the Hom.:uw
unless the record demonstrates by clear msm. convineing
evidence that at the time of the hearing each o%. the follow-
ing elements exist as to the individual whose involuntary
admission is sought:

(1) The individual has a mental disorder;

(i1} The individual needs in-patient care or treat-
ment;

(iii) The individual presents a danger to the life or
safety of the individual or of others;

(iv) The individual is unable or unwilling to be vol-
untarily admitted to the facility;

(v) There is no available less restrictive form oﬁu in-
tervention that is consistent with the welfare and safety
of the individual; and

(vi) If the individual is 65 years old or older and is
to be admitted to a State facility, the individual has been
evaluated by a geriatric evaluation team and no less re-
strictive form of care or treatment was determined by the
team to be appropriate.” HG §10-632(e).

Thus, the focus of the hearing is on the mental condition of Em
patient whose involuntary admission is mosmvﬁ. gc&a of the testi-
mony would normally be presented by psychiatrists or o%.mw men-
tal health professionals. Any lay testimony m@oi.u the wmsmwﬁ. can
be viewed in this context as a report of the patient’s wmwm::o.w&
symptoms. In short, the hearing consists largely of a ?..m.mmim,ﬁos
of medically relevant information about the mental condition of the
patient.

B. Record of Hearing

Under the pertinent regulations of the Department of Health and
Mental Hygiene, hearing testimony is taped:

provide treatment or other services for individuals who have mental disorders.” HG
§10-101(e)(1).

Cings. A hearing transeript is made only if an appeal

.. medical information, whatever its format.
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“The hearing officer shall maintain a record of the hear-
ing which shall include all the physical evidence submitted
by the parties and the mechanical recording of the oral
proceedings before the hearing officer. The mechanical re-
cording need not be transeribed unless an appropriate ap-
peal is taken by the patient or upon payment of costs for
the transcription by the involuntary patient or other per-
son entitled to access to the transcript. The Department
shall pay the costs of transcription if the patient is indi-
gent. Upon request, a patient, his counsel, or other autho-
rized representative of the patient shall be allowed to lis-
ten to any mechanical recording of the original proceeding
in which the patient is a party.” COMAR 10.21.01.07E.

This regulation expressly grants access to the recording only to
“a patient, his counsel, or other authorized representative of the
patient.” This limited grant of access would be meaningless if it
were not predicated upon the assumption that the taped record is
otherwise confidential. Hence, if the regulation may be given ef-
fect, no participant in a hearing other than the patient or the pa-

tient’s representative would be able to gain access to the tape, un-
less the patient consented.3

However, the validity of the implied restriction in the regulation
turns on the status of the record under the Maryland Public Infor-
mation Act (“PIA”) and other statutes governing access to records.
If the PIA or other law were to mandate disclosure to persons other

than the patient, the tighter restriction in the regulation could not
be given effect,

“Can a state agency regulation or county ordinance hav-
ing the force and effect of law make a class of records con-
fidential? The probable answer is no. Such an interpreta-
tion would allow state agencies and local entities at their
election to totally undermine the overall purposes of the

3As we read it, the re gulation applies the same restriction to transeripts of record-

s taken by the patient or upon
payment of costs for the transcript by the involuntary patient or other person enti-

tled to access to the transcript.” COMAR 10.21.01.07E. In context, “other person
entitled to access” means the patient’s “counsel or other anthorized representa-
tive”"—i.e., the same persons who are entitled to access to the tape recording. It
would be anomalous if the regulation were read to grant broader access to sensitive
medical information merely because the information is transcribed. In any event,
as discussed in Part II C below, the Public Information Act restricts diselosure of
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[PIA].” Attorney General's Office, Public Information
Act Manual 14 (4th ed. 1985).

Thus, we turn to the requirements of the PIA.

I

Statutory Restrictions on Access

A. Nature of Record

The tape recording of an involuntary admission hearing is un-
@eﬂmmsngw a “public record,” for purposes of the PTA. muowmﬁg
of the State Government Article (“SG” Article). See 7 H Opinions
of the Attorney General 288, 290 (1986). Therefore, u.“ would Uw
subject to disclosure upon request unless the PIA requires or per-
mits withholding. SG §10-613(a).4

B. Ejffect of Other Law

The PIA generally requires the denial of a H.m.az.mmw mo.w. access to
a public record if that record, or any part of it, is “privileged or
confidential” by law or if “inspection would be oosﬁ;mw%. to ... a
State statute.” SG §10-615(1) and (2)(1).5 Hence, we N.bsmﬁ first look
to provisions of law outside the PIA to determine if any of them
directly precludes access to the hearing record. In our view, none

does.

Under §9-109(b) of the Courts Article (“CJ” »&ﬁ&my .:ooBEsE-
cations [to a psychiatrist or psychologist] H.&mﬂ.wm to @wmmsowa or
treatment of the patient’s mental or mBoﬁom& %m.oaﬁ. are gener-
ally privileged. However, “[t]here is no E.Emmmw if [a] gm.&owz.wm
is necessary for the purposes of placing the @wﬁmbﬁ. n a facility for
mental illness.” CJ §9-109(d)(1). Accordingly, the %m&o‘mﬁdmm made
by psychiatrists or psychologists at an involuntary admission hear-

4Qrdinarily, the PIA “shall be construedin favor of @9.8#@5@.5%moao.: of m@.@m
record.” SG §10-612(h). However, this general construction is Em@@:nmzmzm_ as
rmwm. “an unwarranted invasion of privacy of a person in interest would result” from
disclosure. Id. See T1 Opinions of the Attorney General at 291.

53G §10-615 also requires withholding if inspection would be contrary to “a mmmmm.m,
statute or regulation ...[,] the rules adopted by the Court of Appeals ... [,or]an or

of a court of r~d.”
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Ing are not “privileged ... by law,” within the meaning of SG §10-
615(1).

Moreover, although the Health-General Article is replete with
provisions intended to assure the confidentiality of records contain-
ing medical information, none of these applies to the recording of
an involuntary admission hearing. See HG §§4-301 (medical records
In the custody of a provider of medical care);6 4-302 (medical re-
cords of hospitals or related institutions); 7-612 (records kept by
facilities for the treatment of mentally retarded individuals); 10-
101(d) (records of individuals in a mental health facility); and 10-
713(c) (records kept by a mental health facility on individuals admit-
ted to the facility). Thus, any restriction on the disclosure of the
recording is to be found only in the PIA.

C. Required Denial Under the PIA

The PIA generally requires the custodian of a record to “deny
inspection of the part of a public record that contains medical or
psychological information about an individual, other than an autop-
sy report of a medical examiner.” SG §10-617(b)(1).” The tape re-
cording of an involuntary admission hearing consists largely, if not
exclusively, of such “medical or psychological information.” See
Part I A above.8

The only exception to this requirement is that the custodian
“shall permit the person in interest to Inspect the public record to
the extent permitted under §4-302(b) of the Health-General Arti-

6In 63 Opinions of the Attorney General 453 (1978), this office concluded that the
Legislative Auditor was authorized to examine the medical records of the Depart-
ment of Health and Mental Hygiene, so long as the Legislative Auditor maintained
the confi-dentiality of the records. The opinion assumed, for purposes of the specific
question addressed by it, that the term “providers of medical care” in the predeces-
sor of HG §4-301 “includes the Department of Health and Mental Hygiene.” 63
03385 of the Attorney General at 459. While we do not disagree with this as-
_sumption, nevertheless we think that HG §4-301 does not apply to medieal records
held by the Department in a capacity other than as a “provider of medical care’—
here, in its capacity as adjudicator.

TThe “custodian’ of a record is the person who has “physical custody and control”
t. SG §10-611(c)(2).

8Tothe extent thata recordin g contains material other than “medical or psychologi-
! information,” those portions—if “reasonably severable”—must be made avail-
le upon request (unless exempt from disclosure for some other reason). SG §10-

14(b)(3)iii).




302 [71 Op. Att’y Gen. 297] 203
cle.” SG §10-617()(2). The term “person in interest” is defined, for

regulation, which permits only “a patient, his counsel, or other au-
purposes of the PIA, as follows:

“ Person In interest’ means:;

(1) A person or governmental unit that is the subject of
a public record or a designee of the person or governmen-
tal unit; or

(2) If the person has a legal disability, the parent or legal
representative of the person.” SG §10-611(e).

In our view, only the patient is ‘“‘the subject of” a vmmﬁEmu ﬁw.m
sole purpose of which is to determine whether that @wﬂmd.ﬁ.m oo% H
tion requires involuntary admission to a Bmi& ﬁmmﬁa mmnmw&w. oM
respondingly, only the patient is “the subject of ?m. wmnow%sm 0
that hearing. Although persons other than the patient certainly
contribute to the record through their testimony, none of them can
fairly be regarded as “the subject of”” that record.

This construction is reinforced by the mmwmwmﬁm.ammz&os of ﬁ ‘per-
son in interest” for purposes of HG §4-302(b), ﬁ:ow governs disclo-
sure of hospital records to the patient and which SG mwm-mS eox.wv
expressly incorporates as the basis of disclosure to the “person in
interest”:

“ ‘Person in interest’ means:

(i) As to a minor on whom a medical record is kept,
a parent of the minor; and

(i) As to an adult on whom a medical record is kept:
1. The adult;
2. A designee of the adult; or

3. If the adult has been adjudicated a &mmEm&,@mT
son, the spouse or a legal representative of the adult.” HG
§4-302(a)(4).

Thus, only the patient (or, as appropriate, the patient’s wmmammmimﬂ
tive), and no one else, is to be regarded as “the person in _.:ﬁowmmﬁ
of a public record that contains medical and psychological informa-
tion about that patient.

Accordingly, we conclude that SG §10-617(b) H&,oﬁgﬁm the %mﬁo,
sure of the tape recording of an involuntary o.oBB;med hearing
to anyone other than the patient, those authorized by Eé to repre-
sent the patient’s interests, and those who seek access with the pa-

. V,
tient’s or ar*™nrized representative’s consent. The Department’s

«“should be examined as part of this effort.

thorized representative of the patient” to listen to the recording,
correctly implements the statutory requirement. Thus, a hospital
whose staff members have testified at a hearing may generally not
be permitted access to the recording of the hearing.9

II1

Conclusion

In summary, it is our opinion that the tape recording of an invol-
untary admission hearing may be disclosed only to the patient or
his or her representative, unless the patient consents to other dis-
closure. It may not be disclosed without consent to any other re-
quester, including participants in the hearing.1® We recognize that
this restriction might, for example, prevent the treating facility
from gaining access to a record that would be useful In its treat-
ment of the patient. However, such a basis for disclosure would
require a statutory amendment, perhaps along the lines of HG §4-
301(c)(8) (A provider of medical care who has custody of medical
records may provide information “requested by another provider

of medical care for the sole purpose of treating the individual on
whom the record is kept”.).11

STEPHEN H. SAcHS
Attorney General

2An exception would potentially arise if an involuntarily admitted patient sought
access to the record. Under SG §10-617(b)(2), that access is to be granted “to the
extent permitted under [HG] §4-802(h).” Under HG §4-302(b)(2), disclosure in full
of a medical record relating to a “psychiatric or psychological problem” may be de-
nied if “the attending physician believes disclosure of the medical record to be medi-
cally contraindicated.” In order to make that judgment in some cases, the attending
physician would have to have aceess to the record—i.e., the tape recording. SG §10-
617(b) necessarily permits disclosure in that situation.

0But see note 9 above.

See also COMAR 10.21.01.04B {records of persons in observation period status).

In a recent report to the Governor, we recommended an effort to reform the cur-
rent welter of overlapping and confusing provisions concerning access to mental

, health records. Attorney General’s Office, Report to the Governor on the Confiden-

tiality of Mental Health Records 9-10 (Jan. 1986). The issues raised by your inquiry
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PUBLIC INFORMATION ACT—DISCLOSURE PRINCIPLES—LICENSING
RECORDS—INVESTIGATORY RECORDS—COMPLAINTS ABOUT
MORTGAGE BANKERS AND MORTGAGE BROKERS ARE Avarl-
ABLE To THE PUBLIC.

September 9, 1986

Margie H Muller
Bank Commissioner

You have requested advice concerning the status of complaints
under the Maryland Public Information Act (“PIA” or “Act”), codi-
fied at §810-611 through 10-628 of the State Government Article
(“SG” Article). Specifically, you have asked if the number of com-
plaints filed with your office against a company licensed as a mort-
gage banker and mortgage broker (under Title 12, Subtitle 5 of the
Financial Institutions Article (“FI” Article)) may be disclosed
under the PIA.

For the reasons stated below, we conclude that such information
is available to the public under the Act. We have attached to our
advice a sample format for releasing this information to insure that
any disclosure is accomplished in a meaningful and fair manner.

I
Factual Background

On August 8, 1986, the Baltimore Sun published an article con-
cerning the large number of complaints lodged against mortgage
licensees for failing to meet the terms of lending commitments
given to borrowers in purchase money and refinancing mortgage
transactions.! This article prompted a real estate brokerage firm
to file a written request for the following information:

“Therefore, we request that your office provide us, by
name and number of complaints, those mortgage compa-
nies referenced in the enclosed article, plus any other
banking consumer oriented information available to you

1The headline stated that “Md. bank regulator says lenders “ ‘drag their feet’ ” on
mortgages.”




