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HEALTH - VITAL RECORDS — MEDICAL EXAMINER — ADMINISTRATIVE
LAw - CONTESTED CASES — PUBLIC INFORMATION ACT -
MEDICAL EXAMINER’S DETERMINATION OF CAUSE OF DEATH
NOT SUBJECT TO APA HEARING

December 10, 1991

The Honorable Ronald A. Guns
Maryland House of Delegates

You have requested our opinion whether the hearing requirement
and other contested case procedures of the Administrative Procedure Act
apply to an individual’s challenge to the Chief Medical Examiner’s
determination of the cause or manner of death of a member of the
individual’s family, as set out on a death certificate.

For the reasons stated below, we conclude that a challenge to a
medical examiner’s determination about the cause or manner of death
does not give rise to an entitlement to a hearing under the APA’s
contested case procedures.’

I
Contested Case Procedures

The hearing and related adjudicatory procedures in the APA apply
to any “contested case,” defined as “a proceeding before an agency to
determine ... a right, duty, statutory entitlement, or privilege of a person
that is required by law to be determined only after an opportunity for an
agency hearing.” §10-201(c) of the State Government Article ("SG”
Article).

"It is well established ... that the APA itself does not grant a right
to a hearing. That right must come from another source such as a

! Sometimes the “cause” of death, strictly speaking, will be obvious —

a gunshot wound to the head, for instance. In such cases, the medical examiner
would also state on the death certificate an opinion about the “manner” of death
— whether the wound was the result of an accident, or homicide, or suicide. See
41 Opinions of the Artorney General 242, 243 (1956). In this opinion, we shall
use the term “cause” to include manner of death. See also note 4 below and
accompanying ter
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statute, a regulation, or due process principles.” Sugarloaf Cirizens
Ass'nv. Northeast Md. Waste Disposal Auth. , 323 Md. 641, 652, 594
A.2d 1115 (1991). We turn, then, to a consideration of possible sources
for a hearing requirement regarding determinations by a medical
examiner,

I

Determination of Cause of
Death By Medical Examiner

The General Assembly has required that certain deaths be
investigated by a medical examiner:

A medical examiner shall investigate the
death of a human being if the death occurs:

(i) By violence;
(ii) By suicide;
(iii) By casualty;

(iv) Suddenly, if the deceased was in
apparent good health or unattended by a
physician; or

(v) In any suspicious or unusual manner.

§5-309(a)(1) of the Health-General Article ("HG" Article).? The medical
examiner is to be notified if the deceased was not under treatment by
physician during a terminal illness, if the cause of death is unknown, or
if the death was apparently caused by an accident, homicide, suicide,
“other external manner of death,” alcoholism, or criminal abortion. HG
§4-212(c). See also HG §5-309(b). See generally COMAR 10.35.01.

* Medical examiners are employed by the State Postmortem Examiners
Commission. The staff comprises & chief medical examiner, a deputy chief
medical examiner, and assistant medical examiners. HG §5-305(a)(2). Fach
medical examiner on the Commission’s staff must be a physician with specialized
training in pathology. HG §5-305(b). In addition, the Commission is autk ~*~ed
to appoint deputy medical examiners for each county. HG §5-306(b).




278 [76 Op. Att’y

The role of the medical examiner is to serve the State’s compelling
interest in learning whether a death resulted from a criminal act or a
cause that might threaten the public health. Snyder v. Holy Cross
Hosp., 30 Md. App. 317, 330, 352 A.2d 334 (1976). To that end, the
medical examiner offers his or her expert opinion about the cause of
death, after investigation and if need be with the aid of evidence adduced
by an autopsy. See HG §§5-309 and 5-310.%

In a medical examiner’s case, the medical examiner is to fill out
and sign the certificate of death. HG §4-212(b)(1){). Among other
items, the medical examiner is to provide “[t]he cause of death and
medical certification.” HG §4-212(b)(2)(ii). If the medical examiner
has not determined the cause of death immediately but does so later, the
medical examiner is to send to the Secretary of Health and Mental
Hygiene “a report of the cause of death, for entry on the certificate.”
HG §4-212(d)(2).

None of these provisions sets out any procedure for review of the
medical examiner’s determination of the cause of death. With respect
to all vital records, including death certificates, HG §4-214(a) provides
that a record “may be amended only in accordance with this subtitle and
any rules and regulations that the Secretary [of Health and Mental
Hygiene] adopts to protect the integrity and accuracy of vital records.”
The Secretary has not adopted any regulation regarding the amendment
of a death certificate. Cf. COMAR 10.03.01.01C and D (procedures for
amendment of birth certificate).

il
Correction of Public Records
The Public Information Act contains procedures under which

“inaccurate or incomplete information in a public record” may be
corrected. SG §10-625(a). An agency’s decision to decline to correct

® In medical examiners’ cases, the medical examiner or an investigator
“shall investigate fully the essential facts concerning the medical cause of death
and, before leaving the premises [where the body was found], reduce these facts
and the names and addresses of witnesses to writing, which shall be filed in the
medical examiner’s office.” HG §5-309(c). “If the cause of death ... is
established beyond a reasonable doubt, the medical examiner who investigates the
case shall file in the medical examiner’s office a report on the cause of death
within 30 days after notification of the case.” HG §5-310(a). An autopsy is
performed “[i]f the medical examiner who investigates ... {the] case considers an
autopsy necessary " HG §5-310¢e)(D).
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the record is subject to the contested case hearing procedures of the
APA. §10-625(e). However, we conclude that this procedure is not a
means by which a family member may challenge a medical examiner’s
opinion about the cause of death.

As noted in Part IT above, the General Assembly has specifically
addressed the issue of amending vital records, including amendments
seeking to correct an alleged inaccuracy. Under HG §4-214(a), a death
certificate “may be amended only in accordance with” departmental
regulations, and none pertinent to death certificates have been adopted.
Presumably, this administrative decision not to provide an amendment
procedure reflects a concern that such a process would be incompatible
with “protect[ing] the integrity and accuracy” of death certificates. HG

| §4-214(a).

Applying customary principles of statutory construction, we
conclude that the more general procedures in SG §10-625 are not
available to correct a death certificate. “It is well settled that when two
statutes, one general and one specific, are found to conflict, the specific
statute will be regarded as an exception to the general statute.” Farmers
& Merchanis Bank v. Schlossberg, 306 Md. 48, 63, 507 A.2d 172
(1986).

Indeed, the correction procedures in SG §10-625 appear especially
ill-suited to the issue of a death certificate’s statement about the cause of
death. The General Assembly has vested in the Chief Medical Examiner
and other medical examiners the authority to investigate certain cases
and, from the evidence, deduce a cause of death. Though others might
disagree with it, the medical examiner’s opinion in these cases is the
only one that is to be entered on the death certificate. HG §4-212(b).
As this office put it in a prior opinion, “this is clearly an opinion
expressed for whatever value it may have for vital statisfics and other
non-judicial purposes ...." 41 Opinions of the Artorney General 242,
243 (1956).* Hence, a death certificate cannot be “corrected” — that is,
a different physician’s opinion about the cause of death cannot be
entered on the death certificate — without violating HG §4-212(b). And
a death certificate cannot feasibly carry with it the statement of
disagreement authorized by SG §10-625(d).

¥ We note that the medical examiner’s opinion about the manner of death
— for example, that death resulted from suicide — would not be admissible
evidence if the issue were litigated. See Benjamin v. Woodring, 268 Md. 593,
609, 303 A.2d 779 (1973).
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Finally, the correction procedure is available only to a “person in
interest,” and only as to a record that “the person in interest is authorized
to inspect.” SG §10-625(a). Because a death certificate concerns only
the deceased, it is hard to see that any “person in interest” exists to
invoke the procedure.’

v
Conclusion

In summary, it is our opinion that an individual seeking to
challenge a medical examiner’s determination about the cause of death
of a family member has no legal entitlement to a contested case hearing
under the Administrative Procedure Act. The individual’s recourse
under current law is to attempt to persuade the Chief Medical Examiner
that the original determination was incorrect, and, we understand, the
Chief Medical Examiner’s practice is to give open-minded and careful
consideration to whatever additional evidence might be presented.

J. Joseph Curran, Jr.
Artorney General

Jack Schwartz
Chief Counsel
Opinions & Advice

Editor’s Note:

In Chapter 547 of the Laws of Maryland 1992, the General
Assembly amended the Administrative Procedure Act to extend
contested case procedures to requests by a person in interest for
correction of a death certificate.

5 The definition of “person in interest” is set out in SG §10-611(e):
“Person in interest” means:
(1) A person or governmental unit that
is the subject of a public record or a designee
of the person or governmental unit; or
(2) If the person has a legal disability,
the parent or legal representative of the person.
Although the estate of a deceased person would have a personal representative
who could be said to be the “legal representative of the person,” death is not
commonly descrit~d as “a legal disability.”
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HEALTH OCCUPATIONS

CONSUMER PROTECTION — USE OF TITLES LIKE “THERAPIST” AND
“PSYCHOTHERAPIST”

April 24, 1991

The Honorable Michael R. Gordon
Maryland House of Delegates

You have requested our opinion about the use of the terms

‘psychotherapist,” “therapist,” “consultant,” and “personal consultant.”
Specifically, you ask:

1. Are the terms “psychotherapist” and “therapist” protected in
Maryland? If so, what are the prerequisites to their use? If there are no
statutes or court opinions restricting the use of these terms, may anyone

in Maryland claim to be a “psychotherapist” or “therapist” regardless of
the person’s credentials?

2. How are the terms "psychotherapy,” “therapy,” “consultant,”
and “personal consultant” defined?

For the reasons set forth below, we conclude as follows:
1. The terms “psychotherapist” and “therapist” are not protected

titles under Maryland law. However, unlicensed individuals who use
these titles in the course of providing services within the scope of a

" licensed profession could be subject to sanctions.

2. Although  the terms ‘psychotherapist,”  “therapist,”
“consultant,” and “personal consultant” have not been defined by either
statute or judicial opinion, the misleading use of such titles is prohibited
by the Maryland Consumer Protection Act.




