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You have requested our opinion whether the Maryland Institute
for Emergency Medical Services Systems (“MIEMSS”) has the
authority, in conjunction with the Board of Physician Quality
Assurance (“BPQA”), to issue an “Emergency Medical Services
Palliative Care/Do Not Resuscitate Protocol” for pre-hospital
providers.

For the reasons stated below, we conclude that MIEMSS and
the BPQA do have this authority under current law.  

I

Proposed MIEMSS Protocol

MIEMSS, with the BPQA’s concurrence, is planning to issue
a protocol for pre-hospital providers to describe the circumstances
under which emergency medical services (“EMS”) personnel are to
forgo efforts at cardiopulmonary resuscitation (“CPR”) that they
would ordinarily make.  The new protocol will authorize the use of
pain relief and other comfort care measures, instead of CPR, if the
patient’s attending physician has issued a palliative care/”do not
resuscitate” (“DNR”) order on a form to be developed and issued by
MIEMSS.  

Under the proposed protocol, the patient’s attending physician
would issue the palliative care/DNR order only under circumstances
authorized by the Health Care Decisions Act, Title 5, Subtitle 6 of
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1 The protocol would likewise reflect both the grants of authority
and the limitations elsewhere in the Act.  See HG §§5-601(n) (limited
definition of “medically ineffective treatment”), 5-602(h) (standards for
health care agents), 5-605(c) (standards for surrogates), 5-606 (required
certifications by physicians), and 5-611 (medically ineffective life-
sustaining procedures).

the Health-General (“HG”) Article, Maryland Code.  Thus, for
example, the physician might enter the order pursuant to the
patient’s instruction in an advance directive after the appropriate
certification of the patient’s condition had been made.  See HG §5-
606(b).1

  The new MIEMSS protocol would establish procedures to be
followed by the attending physician in completing the standard form
that MIEMSS will distribute; the criteria for EMS personnel in
determining when to initiate, withhold, or withdraw CPR; and the
types of care to be rendered in lieu of CPR. 

II

Outpatient “Do Not Resuscitate” Orders Under 
The Health Care Decisions Act

MIEMSS and the BPQA have explicit statutory authority to
adopt a protocol that will require EMS personnel to provide comfort
care, instead of CPR, to a patient with an appropriate physician’s
order.  The Health Care Decisions Act includes an instruction to
EMS personnel to follow a particular DNR protocol:  

Certified emergency medical services
personnel shall be directed by protocol to
follow emergency medical services “do not
resuscitate orders” pertaining to adult patients
in the outpatient setting in accordance with
protocols established by the Maryland
Institute for Emergency Medical Services
Systems in conjunction with the State Board
of Physician Quality Assurance.  Emergency
medical services “do not resuscitate orders”
may not authorize the withholding of medical
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2 EMS personnel who follow a DNR order issued pursuant to this
section are immune from liability as a result of their withholding or
withdrawing CPR.  HG §5-609(a).

3 EMS personnel are also to follow a DNR order issued by either
an on-line EMS medical command and control physician or a physician
physically present at the scene. HG §5-608(c)(2)(3).  EMS personnel must,
in any event, provide CPR to a patient who requests it prior to cardiac or
respiratory arrest. HG §5-608(b).

4 We are aware of nothing in the legislative history that would
(continued...)

interventions, or therapies deemed necessary
to provide comfort care or to alleviate pain.2

§5-608(a) of the Health-General (“HG”) Article, Maryland Code.3

An EMS DNR order is specifically defined in HG §5-601(h):

“Emergency medical services ‘do not
resuscitate order’” means a physician’s
written order in a form established by protocol
issued by the Maryland Institute for
Emergency Medical Services [Systems] in
conjunction with the State Board of Physician
Quality Assurance which, in the event of a
cardiac or respiratory arrest of a particular
patient, authorizes certified emergency
medical services personnel to withhold or
withdraw cardiopulmonary resuscitation
including cardiac compression, endotracheal
in tuba t ion ,  o ther  advanced a irway
management techniques, artificial ventilation,
defibrillation, and other related life-sustaining
procedures.

This definition limits the scope of an EMS DNR order to “the
event of a cardiac or respiratory arrest ....”  This term, not itself
defined in the act, is to be given its ordinary meaning.  See In re
Douglas P., 333 Md. 387, 392, 635 A.2d 427 (1994); Atkinson v.
State, 331 Md. 199, 215, 627 A.2d 1019 (1993).4  In an earlier
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4 (...continued)
cause us to read the term “cardiac or respiratory arrest” in any
unconventional way.

5 CPR involves procedures that are “‘highly intrusive, and some are
violent in nature.  The defibrillator, for example, causes violent (and
painful) muscle contractions....’”  In re Riddlemoser, 317 Md. 496, 501
n.2, 564 A.2d 812 (1989) (quoting Matter of Dinnerstein, 380 N.E.2d
134, 136 (Mass. App. 1978)).

opinion, we cited the following definitions:  “‘Cardiac arrest is the
sudden unexpected cessation of heartbeat and blood pressure....
Respiratory arrest is the sudden cessation of effective breathing.’”
79 Opinions of the Attorney General 218, 221 (1994) (quoting
Office of Technology Assessment, Life-Sustaining Technologies and
the Elderly 168 (1985)). 

As a practical matter, the scope of EMS DNR orders, as thus
delimited, might not always fully carry out the wishes of a
competent patient or legally authorized decision-maker on behalf of
an incapacitated patient.  Suppose, for example, that a patient in a
terminal condition had executed an advance directive flatly ruling
out the use of CPR.  Such a directive presumably would reflect the
patient’s judgment that the suffering associated with even successful
CPR was not justified by a sufficient benefit under the
circumstances.5  A physician’s order to EMS personnel to implement
that advance directive would logically rule out CPR even if the
patient were experiencing serious cardiac or respiratory distress
short of full arrest.  

The Health Care Decisions Act, however, does not address that
contingency.  If MIEMSS and the BPQA have authority to issue a
protocol calling for palliative care, instead of CPR, in circumstances
other than cardiac or respiratory arrest, the source of that authority
lies elsewhere than in the Act. 

III

Authority to Issue Palliative Care Protocol

Among other responsibilities, the EMS Board at MIEMSS is
to “develop and adopt a Emergency Medical System plan to ensure
effective coordination and evaluation of emergency medical services
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6 EMS personnel who follow the palliative care aspects of such a
protocol would do so within the immunity granted by §§5-309, 5-309.1,
and 5-310 of the Courts and Judicial Proceedings Article, Maryland Code.

delivered in this State.” §13-1D-09(a) of the Education (“ED”)
Article, Maryland Code.  The plan is to include “[c]riteria and
guidelines for the delivery of emergency medical services including
provisions to assure proper medical direction of emergency medical
services.”  ED §13-1D-09(b)(1)(ii).

In accordance with this plan “and other relevant policies
adopted by the EMS Board,” the Executive Director of MIEMSS is
to “[c]oordinate a statewide system of Emergency Medical
Services,” “[c]oordinate the training of all personnel in the
Emergency Medical Services System and develop the necessary
standards for their certification,” and “[i]mplement all
programmatic, operational, and administrative components of the
Institute.”  ED §13-1D-10(1), (4), and (12).

Taken as a whole, these provisions authorize the Executive
Director of MIEMSS, working within the framework of the EMS
plan, to establish protocols under which EMS personnel are to be
trained, certified, and governed in their day-to-day operations.  If the
Executive Director believes that the policies underlying the Health
Care Decisions Act can best be furthered by a protocol that
addresses not only DNR orders for patients who suffer cardiac or
respiratory arrest but also DNR orders for patients who are not yet
clinically in cardiac or respiratory arrest, the Executive Director may
develop such a protocol.6 

Furthermore, the Board of Physician Quality Assurance has
statutory authority to participate in the adoption of such a protocol.
Under §14-305 of the Health Occupations (“HO”) Article, Maryland
Code, an emergency medical technician-paramedic may perform
without licensure certain activities that fall within the scope of the
practice of medicine.  Specifically, HO §14-305(d) provides as
follows:

Subject  to the rules, regulations, and orders of the
Board, an emergency medical technician-paramedic,
while delivering emergency health care services or
undergoing training, may perform the following services
without a license: 
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(1) All phases of cardiopulmonary
resuscitation; 

(2) All phases of prehospital advanced
life support; 

(3) Administering of drugs or intravenous
solution as directed by a license physician by
radio, telemetry, or written or oral instruction;
and 

(4) Obtaining blood for laboratory
analysis.

See also HO §14-303 (b) (cardiac rescue technicians).  The “rules,
regulations, and orders of the Board” may include the BPQA’s
concurrence in a palliative care protocol for certain patients
receiving the services of these pre-hospital providers. 

IV

Conclusion

In summary, it is our opinion that MIEMSS and the Board of
Physician Quality Assurance have authority to issue a protocol to
implement DNR and palliative care orders by physicians.
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