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CORRECTIONS

HEALTH — AUTHORITY TO CONSENT TO MEDICAL TREATMENT
FOR MINORS IN ADULT CONFINEMENT FACILITIES

January 25, 1995

Honorable James W. Hubbard
House of Delegates

You have requested our opinion whether current law requires
State and local adult detention and correctional facilities housing
inmates under 18 years of age who are charged as adults or serving
sentences as adults to obtain the consent of parents or guardians of
these prisoners prior to providing medical care.

For the reasons stated below, we conclude as follows: As a
general rule, the physician who is treating a minor held in an adult
detention or correctional facility' should obtain the consent of the
minor’s parent or guardian for medical treatment that goes beyond
aroutine response to common ailments. Under some circumstances,
however, a physician may provide more significant forms of medical
treatment to a prisoner who is a minor without the consent of the
minor’s parent or guardian:

1. Treatment that is necessary to respond to a medical
emergency may be provided either with the consent of the minor or
without consent.

2. Ifthe minor is married or the parent of a child, any form
of treatment may be provided with the consent of the minor.

3. Treatmentmay also be provided for any ofthe conditions
identified in §§20-102(c) and 20-104(a) of the Health-General
(“HG”) Article, Maryland Code, with the consent of the minor.

" This opinion is not intended to address issues of consent for
treatment of minors in any other institutional settings.
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4.  Finally, although the matter is not settled in Maryland, the
attending physician may rely on the informed consent of a minor
who is reasonably deemed to be mature enough to provide consent
for a particular treatment.

I
Duty to Provide Needed Medical Treatment

The custodian of a prisoner has a legal duty to safeguard the
health of a prisoner. In part, this legal duty flows from the United
States Constitution. See Estelle v. Gamble, 429 U.S. 97 (1976)
(Eighth Amendment requires state to provide adequate medical care
to prisoners where failure to do so would amount to deliberate
indifference to serious medical needs); Buffington v. Baltimore
County,913 F.2d 113 (4th Cir. 1990) (due process clause guarantees
a pre-trial detainee at least the same right to medical care). In part,
the duty is statutory. A prisoner in the custody of the Division of
Corrections is entitled to “adequate treatment” for an illness. Article
27, §698.7 A pre-trial detainee in the custody of a sheriff or
comparable jailor has arightto necessary medical treatment. Article
87, §§46 and 48 of the Code. See generally 58 Opinions of the
Attorney General 647 (1973).

However, these statutes do not address the issue of informed
consent for treatment. In general, the fact that a person is
imprisoned does not deprive the prisoner of his or her “right to be
free from unjustified intrusions into the body, ... the related right to
refuse unwanted medical treatment, ... and ... the right to sufficient
information to intelligently exercise those rights.”  White v.
Napoleon, 897 F.2d 103, 111 (3d Cir. 1990). See Washington v.
Harper, 494 U.S. 210, 221-22 (1990). To be sure, the State’s
interest in effective prison administration entitles it to administer
some types of treatment without the consent — indeed, over the
objection — of a prisoner. See generally Washington v. Harper, 494
U.S. at 227. See also, e.g., In re Caulk, 480 A.2d 93 (N.H. 1984)
(although prisoner has right under state constitution to prevent
unwanted infringement of bodily integrity, state interest in effective
prison administration justifies forced feeding of prisoner who would

* The Division carries out this responsibility by means of a contract
with a provider of health care services.
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otherwise starve to death). But cases of this kind are exceptions to
the general rule that the doctrine of informed consent applies within
jails and prisons, just as it does elsewhere.

Hence, we turn to general principles of law governing consent
for medical treatment of minors.

11
Consent for Treatment of Minors

Because minors are usually thought to be incapable of
adequately assessing all of the pertinent factors involved in making
important medical decisions, the traditional common law rule deems
minors incapable of consenting to medical or surgical treatment.
See, e.g., Bonner v. Moran, 126 F.2d 121 (D.C. Cir. 1941); In re
Hudson, 126 P.2d 765 (W ash. 1942). “[D]uring the formative years
of childhood and adolescence, minors often lack the experience,
perspective, and judgment to recognize and avoid choices that could
be detrimental to them.” Bellotti v. Baird, 443 U.S. 622,635 (1979).
Parents, as natural guardians, have long possessed common law
authority to make medical decisions for their children without being
appointed by a court. See generally Parham v. J.R., 442 U.S. 584
(1979).

Parental authority under the common law has been codified in
§5-203 of the Family Law (“FL”) Article, Maryland Code, which
delineates the responsibilities of a parent in relation to the child.
This section provides that “parents are the joint natural guardians of
their minor child” and “the parents of a minor child are jointly and
severally responsible for the child’s support, care, nurture, welfare
and education.” See Middleton v. Middleton, 329 Md. 627, 633,620
A.2d 1363 (1993). While this section does not expressly include
medical care within the responsibilities of a parent, the Court of
Appeals has held that medical care is indeed embraced within the
scope of the broad language used in FL §5-203. State v. Fabritz,
276 Md. 416, 348 A.2d 274 (1975), cert. denied, 425 U.S. 942
(1976). See also Craigv. State, 220 Md. 590, 155 A.2d 684 (1959);
Robey v. State, 54 Md. App. 60,456 A.2d 953, cert. denied, 296 Md.
224 (1983).

Physicians generally must obtain the consent of the parents
before performing any medical treatment on a child. “When the
patient is a minor, the patient is legally below the ‘age of consent,’
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and the general rule is that a medical practitioner will be liable for
treating a minor without the consent of the minor’s parents.” Danny
R. Veilleux, Annotation, Medical Practitioner’s Liability for
Treatment Given Child Without Parent’s Consent, 67 A.L.R. 4th
511,517 (1989). See also Ruth R. Faden & Tom L. Beauchamp, 4
History and Theory of Informed Consent 36 (1986). If a child is a
ward of the court, these responsibilities devolve upon the guardian.
See Wentzel v. Montgomery Gen. Hosp. Inc., 293 Md. 685, 701-02,
447 A.2d 1244 (1982).

In order to make medical treatment decisions for their children,
parents are entitled to the same information regarding the risks and
benefits of proposed treatment as would be provided to the minor if
the minor were competentto make the treatment decision personally.
See Marino v. Ballestas, 749 F.2d 162 (3d Cir. 1984). See generally
Sardv. Hardy, 281 Md. 432,439,379 A.2d 1014 (1977). Hence, as
a general matter, a physician seeking to treat a minor in custody
must obtain the informed consent of the minor’s parent or guardian
prior to providing medical treatment to the minor. This general rule
has important exceptions, however, that we discuss in the balance of
this opinion.

111
Consent by Minor to Treatment
A.  Statutory Authority

HG §20-102(a) grants to an emancipated minor “the same
capacity as an adult to consent to medical treatment ...” An
emancipated minor is one who is married or the parent of a child.
HG §20-102(a). Anemancipated minor is also authorized by statute
to execute an advance directive under the Health Care Decisions
Act. See HG §5-601(b).

In addition, a minor, even if not emancipated, “has the same
capacity as an adult to consent to medical treatment if, in the
judgment of the attending physician, the life or health of the minor
would be affected adversely by delaying treatment to obtain the
consent of another individual.” HG §20-102(b). Thus, a physician
treating a minor prisoner may act on the minor’s consent to
emergency treatment without obtaining the consent of a parent or
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guardian. See also Part IV below (emergency treatment without
consent).

HG §20-102(c) identifies seven circumstances under which a
minor “has the same capacity as an adult to consent” to medical
treatment:

(1) Treatmentfororadvice about drug abuse;
(2) Treatment fororadvice aboutalcoholism;

(3) Treatment for or advice about venereal
disease;

(4) Treatment for or advice about pregnancy;

(5) Treatment for or advice about
contraception other than sterilization;

(6) Physical examination and treatment of
injuries for an alleged rape or sexual
offense; and

(7) Physical examination to obtain evidence
of an alleged rape or sexual offense.

Finally, HG §20-104(a) authorizes minors who are 16 years old or
older “to consent to consultation, diagnosis, and treatment of a
mental or emotional disorder by a physician or a clinic.”

B. Mature Minors

Although the issue has not been resolved by the Maryland
courts, a developing body of case law from other jurisdictions and
scholarly comment suggest that a minor who can demonstrate that
he or she is mature enough to understand the consequences of a
medical procedure may give the requisite informed consent. See
generally Restatement (Second) of Torts §892A (1979) (if person
consenting is a child, the consent may still be effective if the child
is capable of appreciating nature, extent, and probable consequences
of conduct consented to); W. Page Keeton, et al., Prosser and
Keeton on the Law of Torts §18, at 115 (5th ed. 1984) (capacity of
minor to consent exists when the minor has the ability of an average
person to understand and weigh the benefits of treatment); Rhonda
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Cohn, Minor’s Right to Consent to Medical Care, 31 Med. Trial
Technique Q. 286, 290-91 (1985) (minor may consent “if the minor
is mature enough to understand the nature and consequences of a
medical procedure that is for the minor’s benefit and can weigh
alternatives to the procedure™).

The Illinois Supreme Court, for example, held that “a minor ...
who was just months shy of her eighteenth birthday ... and ... [who]
the record indicates was mature for her age” was legally authorized
to consent to medical treatment. In re E.G., 549 N.E.2d 322, 325
(I11. 1989). The Illinois court observed that the age of majority “is
not an impenetrable barrier that magically precludes a minor from
possessing and exercising certain rights normally associated with
adulthood.” Id. According to the court, “mature minors may
possess and exercise rights regarding medical care that are rooted in
this State’s common law.” 549 N.E.2d at 326. See also, e.g., Younts
v. St. Francis Hosp. and School of Nursing, Inc.,469 P.2d 330 (Kan.
1970) (17 year old able to consent to minor surgery); Cardwell v.
Bechtel, 724 S.W.2d 739 (Tenn. 1987) (17 year old able to consent
to spinal manipulation); Belcher v. Charleston Area Medical Center,
422 S.E.2d 827 (W.Va. 1992) (remand to trial court to determine
whether 17 year old was able to consent to “do not resuscitate”
order). The West Virginia court observed that the issue of
“[w]hether a child is a mature minor is a question of fact”:

Whether the child has the capacity to consent
depends upon the age, ability, experience,
education, training and degree of maturity of
judgment obtained by the child, as well as
upon the conduct and demeanor of the child at
the time of the procedure or treatment ... [and]
whether the minor has the capacity to
appreciate the nature, risks, and consequences
of the medical procedure to be performed, or
the treatment to be administered or withheld.

422 S.E.2d at 838. See also Cardwell v. Bechtol, 724 S.W.2d at 745.
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Because we consider these decisions to be soundly reasoned,
we think it more likely than not that Maryland courts would accept
the “mature minor” doctrine in an appropriate case. A minor who
has been held accountable as an adult for criminal misconduct, for
example, would surely be mature enough to understand and consent
to, by accepting, the routine care that is an implicit part of
institutional confinement.” As a practical matter, no real issue of
consent arises when the treatment consists of little more than the
provision of over-the-counter medication. A health care provider
need not be concerned about consent to dispense Tylenol to a minor
prisoner who complains of a headache or to apply antiseptic and a
bandage to a small cut.

Nevertheless, in the absence of Maryland authority, we suggest
that health care providers in the prison setting act cautiously for
more serious forms of treatment. If the treatment in question is one
for which express, specific informed consent is ordinarily required,
the attending physician should first seek to obtain parental consent
unless the minor may consent under circumstances specified by
statute. For these interventions, reliance on the “mature minor”
doctrine should be a last resort, and only then if the physician
determines the minor to be mature enough to provide informed
consent for the particular procedure in question.

1A%
Treatment Without Consent
Maryland law codifies the long-accepted principle that health
care providers may treat a patient in an emergency without consent.
HG §5-607 provides as follows:
A health care provider may treat a patient

who is incapable of making an informed
decision, without consent, if:

* The fact that a minor is prosecuted as an adult does not by itself
establish that the minor may make all medical decisions, as if he or she
were an adult. Factors other than those related to the minor’s judgment
and maturity — the nature of the crime, for example — might determine
whether the minor is prosecuted as an adult. See §§3-804(e) and 3-817(d)
of the Courts and Judicial Proceedings Article, Maryland Code.
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(I) The treatment is of an emergency
medical nature;

(2) A person who is authorized to give
the consent is not available immediately; and

(3) The attending physician determines
that:

(i) There is a substantial risk of
death or immediate or serious harm to the
patient; and

(i) With a reasonable degree of
medical certainty, the life or health of the
patient would affected adversely by delaying
treatment to obtain consent.

This provision applies as much in detention or correctional facilities
as elsewhere.

A%
Conclusion

In summary, it is our opinion that, as a general rule, the
physician treating an imprisoned minor should obtain the consent of
the minor’s parent or guardian for medical treatment that goes
beyond a routine response to common ailments. Under some
circumstances, however, a physician may provide more significant
forms of medical treatment to a prisoner who is a minor without the
consent of the minor’s parent or guardian:

1. Treatment that is necessary to respond to a medical
emergency may be provided either with the consent of the minor or
without consent.

2. Ifthe minor is married or the parent of a child, any form
of treatment may be provided with the consent of the minor.

3. Treatment may also be provided for any of the conditions
identified in HG §§20-102(c) and 20-104(a) with the consent of the
minor.



70 [80 Op. Att’y

4.  Finally, although the matter is not settled in Maryland, the
attending physician may rely on the informed consent of a minor
who is reasonably deemed to be mature enough to provide consent
for a particular treatment.

J. Joseph Curran, Jr.
Attorney General

Jack Schwartz
Chief Counsel
Opinions & Advice



