
1 For brevity’s sake, I shall henceforth refer to an agent or surrogate as a “proxy.”
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Dear Mr. Jean-Baptiste:

I am writing in response to your recent letter concerning the “medically ineffective

treatment” provision in the Health Care Decisions Act. Your letter presents a situation in

which a patient in the hospital has been certified to be incapable of making an informed

decision, within the meaning of that term in § 5-601(l) of the Health-General Article; the

patient has no health care agent, guardian, or other surrogate; and the treatment team,

including the attending and a consulting physician, were of the strong opinion that a

particular life-sustaining treatment would, under the clinical circumstances, be medically

ineffective.

As you point out, § 5-611(b)(2)(i) requires that, if a life-sustaining procedure has been

certified to be medically ineffective, the patient’s attending physician so inform “the patient

or the patient’s agent or surrogate ....” The question is whether a life-sustaining procedure

may be certified to be medically ineffective when the patient is incapacitated and there is no

agent or surrogate to inform.1

In my view, it may. There is no indication in the statutory text or legislative history

that the physician’s independent prerogative to refrain from rendering medically ineffective
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2 With an exception not relevant here, “nothing in [the Act] may be construed to require a
physician to prescribe or render medically ineffective treatment.” § 5-611(b)(1).

treatment exists only when a proxy is available.2 The notification requirement in § 5-

611(b)(2)(i) simply presupposes that a proxy has been involved in the incapacitated patient’s

care. The requirement reflects the Legislature’s objective that one who has been making

health care decisions for the patient be afforded the courtesy of learning, from the most

authoritative source, that the particular procedure will not be offered. The proxy would need

to understand how the physician’s decision affects the overall plan of care for the patient. If

no proxy has been available to make decisions, these considerations do not arise. 

Consequently, I conclude that, in the absence of a proxy, the notification requirement

in § 5-611(b)(2)(i) is immaterial. If the statutory criteria are deemed to be satisfied, the

attending physician and a consulting physician may certify that a life-sustaining procedure

is medically ineffective.

Very truly yours,

Jack Schwartz

Assistant Attorney General

Director, Health Policy Development


